Sute de mii de pensionari aşteaptă deciziile de recalculare a pensiilor. Cei nemulțumiți de noua pensie pot face contestație

Aproximativ jumătate de milion de oameni au primit până acum deciziile cu pensiile recalculate. Nu toți sunt mulțumiți de ceea ce au găsit în plic. În timp ce unii vor avea mai mulți bani de luna viitoare, alții au mers la Casele de Pensii pentru a cere explicații. Iar nemulțumiți de recalculări vor fi mulți, atrag atenția Asociațiile de Pensionari, care nu exclud ca oamenii să-și caute dreptatea în instanță.

Nici nu știu unde să mă duc și cum să fac, ce să fac.

Este situația în care se regăsesc mulți pensionari nemulțumiți de ceea ce au citit în deciziile de recalculare. Unii au mers la casa de pensii pentru lămuriri.

Nu mă găsește deloc, că n-am muncit deloc, dar eu am muncit, am muncit de copil, am lucrat în laboratorul București, laboratorul Progresul și nu mai găsește actele, documentele nu se mai găsesc.

Reprezentanții Casei Naționale de Pensii dau asigurări că recalcularea s-a făcut corect, însă, în această perioadă, la ghișee vor fi funcționari care să îi lămurească pe oameni.

Deciziile de recalculare a pensiilor pot fi contestate la Tribunal în 45 de zile de când poștașul a adus plicul.

Noi nu ne dorim acest lucru și cred că nimeni nu-și dorește acest lucru, ca să acționeze în justiție, și eu am convingerea că aceste decizii sunt corect calculate.

Este declarația președintelui Casei Naționale Pensii de acum câteva zile. Între timp, nemulțumirile oamenilor s-au tot adunat, iar astăzi Daniel Baciu a fost de negăsit.

Printre cei mai nemulțumiți pensionari sunt cei cu grupe de muncă și contribuție mare.

Pentru mulți, situația s-ar putea complica după 1 septembrie când, pentru a le fi luate în calcul sporurile, primele sau orele suplimentare vor trebui să ducă la casa de pensii adeverințe de la angajator. Cel mai greu va fi pentru pensionarii care au lucrat înainte de 2001. Multe arhive sunt de negăsit, iar la cele administrate privat, documentele se eliberează contracost.

Silvia Petre, preşedinta Asociaţiei Pensionarilor Timiş: De ce nu s-a aplicat Legea 127, unde era clar că se dădea 10 % pentru toți care nu pot prezenta adeverințe. Eu personal trebuie să merg la Cluj și pentru toată vechimea trebuie să plătesc 8600 de lei. Eu mă las păgubașă, pentru că nu am acești bani ca să-i depun pentru această adeverință.

Sute de mii de oameni, care așteaptă zilele acestea deciziile de recalculare a pensiilor, speră să primească mai mulți bani.

Aproape 5 milioane de decizii cu pensii recalculate vor fi distribuite de poștași până la finalul lunii.

Din 2 septembrie, ajung la oameni și pensiile recalculate. Statul a calculat un efort bugetar de aproape 10 miliarde de lei până la finalul anului. Deficitul bugetar ar putea ajunge astfel la 7%, estimează Consiliul Național Fiscal.

Radu Ciobanu, profesor universitar, Academia de Studii Economice din Bucureşti: Trebuie să ne dea foarte mult de gândit și viitorul guvern va trebui să aibă o strategie fiscal bugetară foarte bine pusă la punct pentru anul fiscal următor. Este clar că nu mai putem trăi cu un deficit așa de mare, pentru că finanțarea acestui deficit bugetar astăzi se face constant din împrumuturi, împrumuturi pe care România le va rostogoli din ce în ce mai mult.

Ministerul Finanțelor spune că majorările din recalcularea pensiilor au fost cuprinse în buget și dă asigurări că banii vor ajunge la timp la oameni.

Distribuie știrea