Sute de mii de români riscă să rămână fără primari până în 2024 dacă nu se modifică actualul Cod Administrativ

Situație incredibilă la nivelul a 55 de primării din ţară. Riscă să funcționeze fără primari până la alegerile locale din toamna anului 2024 dacă actualul Cod Administrativ nu va fi modificat în cazul alegerilor parţiale. Deocamdată, guvernul acuză de luni bune nevoia de analiză, iar opoziția reclamă încălcarea legii și inițiază acțiuni în instanță pentru deblocarea acestei situații.

14 Ianuarie 2023, 19:35 (actualizat 14 Ianuarie 2023, 19:54) Știrile TVR |

Guvernul Ciucă ar fi trebuit să organizeze încă de anul trecut alegeri parțiale în zeci de comune și orașe rămase fără primari din varii motive.

S-au adunat 55 de astfel de cazuri. Legal, în 90 de zile de la vacantarea postului, trebuie organizate alegeri anticipate. Dar actualul Cod Administrativ este neclar.

Constantin Mitulețu Buică, preşedinte demisionar Autoritatea Electorală Permanentă: „Datorită Codului Administrativ nu există o autoritate competentă. (…) Fără modificarea Codului Administrativ nu poate fi demarată organizarea unui proces electoral pentru alegeri parţiale. (…) Dacă nu se întâmplă până în septembrie anul acesta, cu siguranţă nu se mai poate întâmpla din septembrie până în septembrie anul următor.”

În afară de cele 55 de primării, alți aproape 30 de edili au recurs la proceduri excepționale de atac, reușind să blocheze deciziile inițiale de vacantare.

În alte situații, precum cea de la Primăria Sectorului 5, care a rămas fără edil de 3 luni, după condamnarea la închisoare a lui Cristian Popescu Piedone, opoziția a recurs la instanță.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR:Nu vor să facă alegeri parţiale pentru că asta ar însemna ori să meargă braţ la braţ, ori să se războiască electoral. (…) Trebuie schimbată legea şi spus clar în lege un interval de timp în care guvernul este obligat să organizeze aceste parţiale şi nişte sancţiuni.

Guvernul face analize.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului:Guvernul a primit în urmă cu câteva săptămâni o informare pe larg din partea Autorității Electorale Permanente privind situația acestor unități administrativ teritoriale și, la finalul analizei acestei situații, desigur că vă vom comunica deciziile.

Pentru ONG-uri, prevederile actualului Cod Administrativ sunt clare și nu lasă loc de interpretări.

În lipsa acestor scrutinuri parțiale, în comunitățile rămase fără primari, precum comuna Giroc din Timiș, proiectele locale bat pasul pe loc din cauza conflictelor din Consiliul local.

Actualul Cod Administrativ ar putea fi schimbat în Parlament de actuala coaliţie, dar nu a fost iniţiat încă un demers clar în acest sens.

Source

Distribuie știrea