Talibanii, dar şi veteranii de război din Marea Britanie au reacţionat la dezvăluirile prinţului Harry despre misiunea sa în Afganistan

07 Ianuarie 2023, 14:39 Știrile TVR |

Prinţul Harry în Afganistan / FOTO: Captură YouTube

În volumul de memorii, „Spare” („Rezerva”), prinţul britanic povesteşte că a învăţat în cadrul antrenamentului militar cum să îşi ucidă inamicii, spunând că îşi considera victimele „piese de şah” retrase din partidă. Este imposibil să ucizi o ţintă „dacă o consideri drept o persoană”.

Talibanii au reacționat spunând că, în timp ce „piesele” lor de șah sunt învingătoarele conflictului, Harry se luptă să își mențină un loc în familia regală.

„Suntem încă aici, conducând, dar el a fugit la palatul bunicii”

Comandantul taliban Molavi Agha Gol, în vârstă de 32 de ani: Suntem încă aici, conducând, dar el a fugit la palatul bunicii. Este un mare ratat care a încercat să atragă atenția. Nici măcar nu cred ce a spus despre mujaheddin. Este un învins și îi este frică să meargă într-o zonă de luptă. Am făcut istorie dându-l pe el și armata lui afară din țara noastră și ar trebui să fie foarte supărat pentru asta. Văd multe știri despre el pe Facebook și chiar cred că a înnebunit și are nevoie imediat de un medic.

Ministerul taliban pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului: Piesele de șah sunt acum la putere și se luptă să-și mențină locul în propria familie.

Comandant taliban din orașul Ghor: El susține că i-a martirizat pe talibani, dar s-ar putea să fie și civili. Dacă Marea Britanie are un sistem și are reguli, ar trebui să investigheze și să vadă pe cine a ucis.

Fiul cel mic al regelui Charles al III-lea a petrecut 10 ani în Armata britanică şi a participat la două misiuni în Afganistan, 10 săptămâni, în perioada 2007-2008.

După ce a învățat să piloteze elicoptere Apache, Harry a fost trimis în 2012 în sudul Afganistanului, unde a stat 20 de săptămâni. A demisionat în 2015.

În volumul său de memorii, „Spare” („Rezerva”), prinţul Harry a dezvăluit că în timpul celei de-a doua misiuni a putut să îşi numere victimele graţie camerelor video de la bordul elicopterului său Apache.

„Mi se părea esenţial să nu-mi fie teamă de acest număr. Deci, acest număr este în cazul meu 25. Nu este un număr care mă umple de satisfacţie, dar nici unul care să mă facă să mă simt stânjenit”, a scris prinţul britanic. El susține că îşi considera victimele ca fiind „piese de şah” retrase din partidă, aşa cum învăţase în timpul antrenamentului militar, întrucât este imposibil să ucizi o ţintă „dacă o consideri drept o persoană”.

„Mi-am fixat ca obiectiv, încă din prima zi, să nu merg niciodată la culcare având îndoieli despre faptul că făcusem ceea ce trebuia făcut, că am tras asupra unor talibani şi doar asupra unor talibani, fără civili în proximitate. Voiam să mă întorc în Marea Britanie întreg, dar încă şi mai mult de atât, voiam să mă întorc acasă având conştiinţa intactă”, a adăugat el.

Veterani britanici de rang înalt au criticat afirmația Ducelui de Sussex care spune în cartea sa că a ucis 25 de talibani în timp ce servea în armata britanică în Afganistan și au avertizat că această afirmaţie ar putea crește riscul pentru securitatea sa personală.

Un erou al războiului din Irak, colonel Tim Collins, spune „Harry s-a întors acum împotriva celeilalte familii, cea militară, care l-a îmbrățișat cândva, după ce și-a distrus familia naturală” (…) Drumul pe care l-a ales se va sfârși în mizerie în goana sa după bogății de care nu are nevoie”, scrie Daily Mail.

Collins, într-un interviu pentru Forces News, a contestat comentariile lui Harry. „Printre afirmațiile sale se numără afirmația că a ucis 25 de oameni în Afganistan. Nu așa te comporți în armată, nu așa gândim noi. El a dezamăgit grav această tabără. Noi nu crestăm pe fundul puștii. Nu am făcut niciodată”.

Fostul soldat a făcut şi o aluzie la adresa soției sale, Meghan, şi a spus că a fost ceva ce „altcineva a ales”.

Alți veterani din Afganistan s-au întrebat în ce măsură Harry poate fi sigur de câte persoane a ucis. Un fost parașutist a spus: „Nu am auzit niciodată pe nimeni să vorbească despre numărul de morți, este grosolan și, sincer, demn de dispreț. Să iei o viață este cel mai serios lucru pe care îl poți face vreodată în operațiuni, oamenii serioși nu vorbesc despre asta ca despre un joci”.

Un fostul șef al armatei, colonelul Richard Kemp, a spus că soldații nu sunt antrenați să își considere țintele ca fiind „subumane” – în timp ce fostul consilier pentru securitate națională Lord Darroch a spus că l-ar fi avertizat pe duce să nu-și dezvăluie numărul de victime.

Între timp, fostul comandant al Marinei Regale Ben McBean a sugerat că ducele a încălcat o „regulă nescrisă” prin dezvăluirea sa, scrie The Guardian.

Source

Distribuie știrea