
În Bucureşti, 130 de licee îşi prezintă în acest weekend oferta educaţională pentru anul 2024-2025. Inspectoratul Scolar al Capitalei, care organizează un târg de profil, încearcă să atragă elevi spre liceele cu profil dual sau profesional, care asigură absolvenţilor calificarea în meserii din ce în ce mai căutate și mai bine plătite, dar şi locuri de muncă.
La târg au încercat să atragă elevi cinci unități de învățământ profesional dual și 11 companii care lucrează cu acestea pentru a integra absolvenții pe piața muncii.
COSMINA SIFLEA – profesor de limba română, Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”: Concurența este mare la învățământul profesional dual, încă din primele zile ale inscrierilor locurile sunt ocupate an de an.
ILEANA ANGELESCU – profesor de limba franceză, Colegiul Tehnic „Dinicu Golescu”: Avem fosti elevi au terminat operatori mașini cu comandă numerică, lucrează în Germania și sunt foarte multumiți.
Învățământul dual are la bază un parteneriat între scoli, firme și primării. Elevii au astfel ocazia să facă practică în domeniul în care se pregătesc și pot primi la absolvire oferte de angajare. Initiativa e binevenită, fiindcă România suferă de un deficit de mână de lucru calificată în anumite domenii tehnice. Anul trecut, peste 32.000 de elevi s-au înscris în învățământul profesional dual la nivel național.
TEODORA DONE – inginer: La noi în cadrul companiei elevii fac teorie și practică în funcție de specializare. Pe partea de mecanic de aviatie vor învăța cum merge, să demonteze, să repare și să remonteze pentru a fi bun de zbor.
Indiferent de tipul de invățământ, elevii și părinții au de unde alege.130 de licee își prezintă ofertele.
Anul acesta, probele la evaluarea națională vor avea loc pe 25 iunie la limba română, pe 27 iunie la matematică și pe 28 iunie la limba maternă. Rezultatele vor fi afisate pe 3 iulie.
Opțiunile pentru admiterea la liceu trebuie completate între 11 și 18 iulie, după care urmează repartizarea computerizată.