Tarifele poliţelor RCA sunt în vizorul Autorităţii de Supraveghere Financiară, după ce asigurările obligatorii la maşini s-au scumpit, deşi preţul este plafonat. Numai în primele 3 luni ale acestui an, tarifele au crescut cu 18%, comparativ cu perioada similară din 2023. Din toamnă, dacă măsura plafonării nu se va mai menţine, şoferii din Bucureşti şi Ilfov ar putea plăti pentru un RCA aproape dublu, faţă de restul ţării.
Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Un șofer de 43 de ani, care are permis de 2 decenii, timp în care nu a avut niciun accident și conduce o mașină cu o capacitate cilindrică de 1,8 și își încheie astăzi o asigurare valabilă pe un an, trebuie să plătească aproape 934 de lei, la cel mai ieftin asigurator de pe piață și fără decontare directă. O creștere cu aproape 50 de lei față de anul trecut.
Este situaţia pe care o întâlnesc toţi şoferii din România, deşi tarifele la poliţele RCA sunt îngheţate până la sfârşitul lui septembrie.
Cine a avut şi accidente între timp, are sub 40 de ani sau conduce o maşină cu motor mai puternic resimte scumpiri şi mai mari. În medie, la nivel naţional, numai în primele 3 luni ale anului, preţul unei astfel de poliţe a crescut cu 18 procente.
Situaţia a ajuns în vizorul Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Alexandru Petrescu, preşedintele ASF: Există un număr de echipe de verificare şi control care verifică datele fiecărui emitent de poliţă RCA din piaţa românească.
Până la finalizarea controalelor, ASF vine cu câteva explicaţii. Inflaţia este doar unul dintre motive.
Dorin Cristinel Mititelu, vicepreşedinte ASF: Se cheltuia mai mult decât ceea ce se încasa. Astfel că asigurarea stabilităţii sistemului RCA era necesară o ajustare a primelor, în sensul creşterii, pentru a putea ajunge într-un echilibru.
Din toamnă, dacă autorităţile decid să nu mai extindă măsura îngheţării pretului RCA, șoferii vor plăti mai mult. Mai ales că ASF a publicat şi noile tarife de referinţă, care aduc soferilor din Bucureşti şi Ilfov tarife aproape duble faţă de restul ţării.
Astfel, un şofer din Capitală sau din Ilfov, de până în 30 de ani, care conduce o maşină cu o putere mai mică sau egală cu 50 de KW, va avea un tarif de referinţă, la care se vor raporta asiguratorii, de peste 3.200 de lei, aproape dublu faţă de un şofer din orice alta zonă a ţării.
Dorin Cristinel Mititelu, vicepreşedinte ASF: Bucureştiul, din păcate, se dovedeşte a fi o zonă în care se întâmplă mult mai multe evenimente decât în alte zone.
În aceste condiţii, românii aleg, de cele mai multe ori, oferta cea mai ieftină.
Din toamnă se aşteaptă şi noua lege a RCA. Aceasta ar putea aduce poliţe mai ieftine, dacă șoferul se angajează să plătească o parte din reparație, în caz de accident.