Taxa de solidaritate, noul hop în coaliție. În viziunea PSD, taxa de până la 1% din cifra de afaceri a marilor companii e „o contribuție pentru educație și sănătate”

Modificarea Codului fiscal e din nou motiv de discordie în coaliție. PSD insistă cu introducerea unei taxe de solidaritate aplicată companiilor mari. PNL respinge total ideea, iar UDMR se poziționează între cele două strategii ale partenerilor de coaliție: susține o astfel de măsură fiscală, dar este rezervată în privința introducerii ei. Partidele din coaliție au încă multe puncte asupra cărora nu cad de acord în privința modificării Codului fiscal. Următoarea ședință a coaliției ar trebui să tranșeze divergențele.

14 Iunie 2022, 23:19 Știrile TVR |

În viziunea PSD, taxa de solidaritate este de fapt „o contribuție pentru educație și sănătate” și ar trebui să reprezinte pâna la 1% din cifra de afaceri a marilor companii.

Cele aproximativ 330 de firme vizate, susține Marcel Ciolacu, plătesc prea puțin în prezent, în medie cam 0,8% impozit.

Și UDMR susține taxarea pe o perioadă limitată, de un an sau 2, a companiilor cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Dar Kelemen Hunor nu dă șanse mari introducerii acestei măsuri, mai ales că PNL nu vrea nicio modificare în sistemul de taxare a companiilor.

Partidele din coaliție nu au găsit încă un consens nici în privința impozitării salariilor și a pensiilor foarte mari.

PSD ar vrea impozitarea salariilor care îl depășesc pe cel al președintelui statului și impozitarea progresivă a pensiilor speciale, cu excepția celor ale magistraților.

PNL exclude aceste variante. UDMR nu și-a exprimat încă opțiunea.

S-ar putea găsi însă un consens în privința limitării excepțiilor de la neplata impozitului pe salariu, din agricultura, construcții și IT.

Și în privința deducerilor sunt viziuni diferite. Potrivit unor surse, PSD propune impozit zero pentru salariile brute de până la 3.000 de lei, plus deduceri graduale de la acest impozit pentru pragurile de 4.500 și 6.000 de lei, iar ce este peste 6.000 de lei brut să rămână cu actualul nivel de impozitare de 10%.

PNL nu este de acord cu pragul și procentul deducerilor. Liberalii ar agrea un nivel mai scăzut de 4.800 și 5.000 de lei.

Liderii PSD și UDMR au declarat că susțin creșterea TVA pentru produsele care conțin zahăr.

Sunt analizate în coaliție și reducerea accizei la carburanţi sau plafonarea preţului carburantului pentru 6 luni.

Source

Distribuie știrea