Utilizatorii telefoanelor Android au primit alertă de cutremur cu câteva secunde înainte de producerea lui, conform mai multor persoane care folosesc acest sistem de operare. Android este folosit de aproximativ 80% din piață, iar utilizatorii pot primi alerte pentru cutremurele din apropiere prin sistemul SnakeAlert, potrivit crisisresponse.google
IGSU anunță că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora: ”Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, transmite IGSU.
Cei care au telefoane cu Android, sistem ce are peste 80% din piață, pot primi alerte pentru cutremurele din apropiere, prin sistemul SnakeAlert.
ShakeAlert este un sistem de avertizare timpurie care detectează cutremure semnificative atât de repede încât alertele pot ajunge la mulți oameni înainte de sosirea tremurului. ShakeAlert nu este o predicție de cutremur, mai degrabă un mesaj care indică faptul că un cutremur a început și mișcarea este iminentă. informațiile privind cutremurul sunt furnizate de U.S. Geological Survey (USGS).
Telefonul poate folosi locația dvs aproximativă pentru a vă trimite alerte despre cutremurele din apropiere care au o magnitudine de minimum.
Pentru a afla mai multe despre cutremurele din apropiere poți deschide căutarea Google și poți tasta „cutremur”. O căutare după acest termen îți dă o casetă roșie cu textul:
Google anunţa în august 2020 lansarea unui sistem de avertizare în caz de cutremur pentru smartphone-urile echipate cu Android, iar acel sistem era lansat mai întâi în California. Sistemul folosea informaţiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului pentru a activa trimiterea alertelor care semnalează că „o mişcare telurică a început şi un cutremur este iminent”, spuneau atunci cei de la Google.
Google a continuat extinderea serviciului, acesta fiind disponibil în peste 40 de țări, inclusiv România.