Televiziunea adolescenților, școala jurnaliștilor de mâine

Cu 12 ani în urmă lua fiinţă, la Botoșani, un proiect educativ inedit, Televiziunea Adolescenţilor. O jurnalistă a reuşit să obţină finanţare europeană pentru un studio şi echipamentele necesare şi astfel a pus bazele unei redacţii în care peste 100 de elevi cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani, au învăţat să fie reporteri, cameramani, să faca montaj sau grafică. De câțiva ani, fenomenul e sprijinit și de profesioniști din Televiziunea Română și Radio România, în cadrul școlilor de vară dedicate tehnicilor jurnalismului. Noua generație privește lumea din alte unghiuri, iar asta se vede din felul în care abordează subiectele.

11 Mai 2023, 12:46 Știrile TVR |

Se definesc ca mici jurnaliști, dar în căutare permanentă de a descoperi adevărata cultură.

Am pătruns în atmosfera tipică unei redacții, deși jurnaliștii au între 9 și 18 ani. Se reunesc, de obicei, sâmbăta, propun subiecte de emisiuni, iar o dată pe lună realizează un jurnal de știri. Toate pot fi urmărite pe un canal video online.

Maria Doncilă, reporter al Televiziunii Adolescenților: Merg pe teren, fac stand-up-uri și iau interviuri, dar câteodată mai dau și voice-over.

Ioana Ivaș, realizator al emisiunii ”Pastila de Gramatică”: La Buzz poți învața și lucruri care te ajută foarte mult în viață, nu numai în meseria de jurnalist.

Ioana Stoiciuc, elevă, reporter al Televiziunii Adolescenților: Chiar mă bucur că am făcut chestia asta, pentru că până și în ziua de astăzi eu iubesc să desenez digital.

Punctul de pornire al Televiziunii Adolescenților a fost în 2011, prin cursul de jurnalism organizat de Biblioteca ”Mihai Eminescu” din Botoșani. Jurnalista Ioana Matfeev descrie acel moment și ca pe un prag al vieții sale. A înființat, după acea experiență, Asociația Buzz Media, reușind să asigure finanțarea, din proiecte europene, pentru un studio și echipamentele necesare.

Ioana Matfeev, jurnalist, coordonator al redacției Buzz: Avem un modul Școala de Jurnalism Buzz. E adevărat că unii își descoperă între timp pasiunea pentru montaj, pentru cameră.Buzz îi ajută pe copii să înțeleagă cât de importantă e sursa din care te documentezi. Asta este cred principalul lucru pe care îl dobândește un copil aici, la Buzz. Faptul că el nu mai cade în capcana știrilor false.

Se poate vorbi despre Televiziunea Adolescenților ca despre o altfel de școală de presă. Acolo, la Botoșani, în utlimii 12 ani, peste 100 de tineri și-au descoperit vocația audiovizualului.

Doru Ionescu, realizatorul emisiunii ”Remix”, de la TVR 3: Au niște tabere de vară unde mergem și noi, vreo patru, din TVR, încă cineva din Radio România. I-am învățat tot, de la încadrare, la a filma, a se documenta despre un subiect. Ei au subiecte din toată lumea. Au intervievat-o, și au făcut un reportaj video, pe o americancă cu suflet de român, tatăl ei fiind român, în San Diego. Ea a ajuns undeva prin Pacific.

Despre Denisa Manea se poate spune că e un produs al Televiziunii Adolescenților, în redacția căreia și-a petrecut șapte ani. Unii dintre foștii ei colegi sunt azi studenți la Jurnalism sau Comunicare. Ea e în prezent colaborator al TVR.

Denisa Manea, studentă la Jurnalism, colaborator al TVR: Am fost și operator de imagine, am fost și editor de montaj. Îmi doresc să fac reportaje, pentru că aceasta este pasiunea mea.

În emisiunea ”Remix”, de pe TVR 3, e inclusă și o rubrică, ”Remix Junior”, unde sunt prezentate creațiile jurnalistice ale micilor reporteri ai Televiziunii Adolescenților.

Source

Distribuie știrea