Recifele de corali din întreaga lume devin albe şi mor. Se întâmplă din cauza temperaturii mari a apei mărilor şi oceanelor. Specialiştii atrag atenția că încălzirea globală are efecte devastatoare pentru vieţuitoarele marine. Potrivit Administrației Naționale pentru Oceane, căldura a declanşat al patrulea eveniment global de albire în masă a coralilor.
Recife uriaşe de corali îşi schimbă culoarea într-un alb fantomatic, pe fondul temperaturilor record din apa oceanelor. Acest lucru afectează ecosistemul subacvatic şi populaţiile umane, având un impact negativ asupra economiilor locale.
David Obura, cercetător marin: Albirea coralilor este ca febra la oameni. Facem febră pentru a rezista unei boli şi, dacă boala nu este prea mare, ne revenim. Dar dacă durează prea mult, murim.
Deşi albirea poate duce la moartea coloniilor de corali, acest fenomen este reversibil. Dacă temparatura apei scade, coralii se pot însănătoşi.
Lorenzo Alvarez-Filip, cercetător marin: Când condiţiile de viaţă se îmbunătăţesc, coloniile de corali îşi revin. Dar dacă întreaga colonie a murit, ceea ce este cazul în majoritatea situaţiilor din această zonă, în Puerto Morelos, practic nu există nimic care să repopuleze colonia respectivă.
Oamenii de știință avertizează că, în ultimul an, coralii s-au confruntat cu temperaturi record, pentru perioade mai lungi decât oricând până acum.
Actualul episod de albire este al patrulea înregistrat din 1985 până în prezent.