Broaște țestoase / FOTO: World Turtle Day facebook
Aceste animale blânde apărute pe pământ în urmă cu peste 200 milioane de ani sunt în prezent puse în pericol de dispariţie ca urmare a contrabandei, a industriei alimentare exotice, a distrugerii habitatului, a încălzirii globale şi a comerţului ilegal cu animale de companie. Biologii şi alţi experţi prevăd dispariţia broaştelor ţestoase în următorii 50 de ani.
American Tortoise Rescue (ATR), o organizație nonprofit înființată în 1990 pentru protecția tuturor speciilor de broaște țestoase sărbătorește cea de-a 21-a zi internațională pe 23 mai 2021.
ATR a creat și a lansat Ziua mondială a broaștelor țestoase pentru a crește respectul pentru aceste reptile și pentru a-i îndemna pe oameni să afle cât mai multe lucruri despre unele dintre cele mai vechi creaturi din lume.
Scopul final al ATR este de a opri comerţul ilegal cu broaşte ţestoase din întreaga lume. Printre priorităţi este şi aceea de a cere magazinelor care vând animale de companie să oprească vânzarea de broaşte ţestoase dacă nu oferă şi informaţii adecvate pentru cumpărători. De exemplu, mulţi oameni care cumpără un astfel de animal de companie, atunci când este pui, nu ştiu că unele specii pot creşte până la 100 de kilograme sau chiar mai mult, că au nevoie de căldură constantă pe tot parcursul anului, deoarece nu hibernează, şi că pot trăi foarte mult.
American Tortoise Rescue a salvat peste 4.000 de broaşte ţestoase de apă sau de uscat, de la începuturile activităţii sale.
„Oamenii ne pot urmări și se pot alătura evenimentelor noastre în direct pe Facebook și Instagram la Ziua Mondială a Testoaselor, pot găsi sfaturi și lucruri distractive pe www.worldturtleday.org.
10 mituri despre broaștele țestoase
Mitul 1: Țestoasele sunt ușor de îngrijit – cumpărați doar un terariu.
Fals: Țestoasele sunt animale sălbatice. Au teritorii care pot avea o lățime de mulți kilometri. A le pune într-un acvariu este crud. Gândiți-vă astfel: este ca și cum ne-am petrece restul vieții în cadă. O broască țestoasă are nevoie de un habitat mare cât mai apropiat de mediul natural, nu de un terariu.
Mitul 2: Țestoasele trăiesc de obicei aproximativ cinci ani.
Fals. În captivitate, o broască țestoasă bine îngrijită poate trăi 25, 50 sau mai mulți ani. Aceste animale sunt pe pământ de 200 de milioane de ani, mai mult decât dinozaurii.
Mitul 3: Țestoasele nu au nevoie de îngrijire veterinară, cum au câinii și pisicile.
Fals! Problema cu broaștele țestoase se datorează metabolismului lor foarte lent, nu prezintă semne că sunt bolnave până când boala nu a progresat. Semnele și simptomele de care ar trebui să fii foarte conștient includ: ochii închiși și umflați, pierderea poftei de mâncare, statul într-un singur loc, secreții nazale și oculare. Dacă se observă oricare dintre aceste simptome, consultați imediat un veterinar.
Mitul 4: Cel mai bine este să cumperi broaște țestoase de la un magazin care comercializează animale de companie.
Absolut fals. Magazinele pentru animale de companie ar trebui să vândă produse pentru animale de companie, nu animale de companie. Magazinele de animale de companie ar putea să cumpere broaștele țestoase de la persoane sau firme dubioase. Aproximativ 90% mor în tranzit. Ia-ți broasca țestoasă de unde ți-ai lua un câine sau o pisică. Mergeți la cel mai apropiat adăpost de animale sau găsiți țestoase salvate în mediul online.
Mitul 5: Broaștele țestoase se ascund sub plante pentru a hiberna.
Unii o fac. Unele hibernează în apă. Fiecare specie are propriile obiceiuri. Oricare ar fi, broasca țestoasă ar trebui să fie sănătoasă și bine hrănită înainte să meargă la culcare pentru iarnă.
Mitul 6: Țestoasele șuieră ca șerpii când sunt speriate.
Deși este adevărat că pare că broaștele țestoase șuieră, nu este așa. Când o broască țestoasă se teme de ceva, își trage capul foarte repede și această acțiune forțează aerul să iasă. Este ceva biologic, nu deliberat.
Mitul 7: Țestoasele pot mânca aproape orice
Fals. Țestoasele sunt carnivore care trebuie să mănânce alimente vii, cum ar fi melci, pești și viermi. Puteți, de asemenea, să le hrăniți cu mâncare specială din magazinele pentru animale de companie. Țestoasele de apă pot mânca numai sub apă.
Mitul 8: Țestoasele de apă mici rămân la aceeași dimensiune.
Fals! Acele broaște țestoase mici de apă, pe care le vedeți în recipiente de plastic sau sticlă, sunt pui care vor crește până la 30 cm. În SUA este ilegalală cumpărarea sau vânzarea cât au sub 4 cm.
Mitul 9: Infectarea cu Salmonella, evitată prin spălarea broaștei țestoase
Fals. Fiecare broască țestoasă, oricât de curată ar fi, poartă bacteria salmonella. Este important să vă spălați pe mâini după ce ați manipulat broasca țestoasă sau apa acesteia, să țineți lucrurile ei departe de bucătărie și nu țineți broaștele țestoase în casele în care trăiesc copii sub șase ani.
Mitul 10: Țestoasele pot trăi fericite cu lumină artificială.
Fals. Țestoasele au nevoie de lumina soarelui pentru a putea crește normal și pentru a avea oase puternice. Țestoasele private de soare suferă de o afecțiune cunoscută sub numele de boală osoasă metabolică în care oasele lor se dezintegrează. O broască țestoasă ținută la soare este o broască țestoasă fericită și sănătoasă.