The Conversation: Cum tehnologia ne confiscă timpul liber și cum am putea îndrepta asta

11 Decembrie 2023, 15:45 (actualizat 11 Decembrie 2023, 16:06) Știrile TVR |

timp liber / FOTO: positivesharing.com

300 de persoane din Europa au fost intervievate, pentru a înțelege cum au folosit dispozitivele digitale în viața de zi cu zi. Cercetarea a arătat că oamenii doresc să evite perioadele goale de timp din viața lor, așa că le umplu cu îndeplinirea unor noi sarcini, dintre care unele nu ar fi posibile fără tehnologie.

Indiferent dacă așteaptă un autobuz, se trezesc dimineața sau stau în pat noaptea, participanții la studiu  au raportat că timpul, care anterior era „gol”, este acum plin de aplicații pentru antrenamentul creierului, creând liste de lucruri pe care ar trebui să le facă sau să încerce ori analizând feedul lor de pe rețelele sociale. Se pare că momentele de liniște, când oamenii doar privesc ceva ori își imaginează sau visează cu ochii deschiși sunt acum pline de sarcini bazate pe tehnologie.

Creșterea sarcinilor digitale are loc, în parte, pentru că tehnologia pare să schimbe percepția noastră despre ceea ce este timpul liber. Pentru mulți oameni, nu mai este suficient să mănânce pur și simplu cina, să se uite la televizor sau poate să facă un niște exerciții. În schimb, în încercarea de a evita pierderea timpului, aceste activități se desfășoară în același timp, navigând pe web în căutarea ingredientelor pentru o viață perfectă și încercând să dezvolte un sentiment de realizare.

În teorie, unele dintre sarcinile pe care le îndeplinim pe internet ar trebui să ne ajute să economisim timp.  Cercetările sugerează însă opusul. Tehnologia contribuie la o formă de viață mai densă.

Rețelele de socializare pot uneori să inspire, să motiveze sau să relaxeze oamenii. Dar studiile arată și că mulți simt adesea un sentiment de vinovăție, rușine și regret după ce și-au umplut timpul liber cu telefonul sau laptopul, în lumea virtuală. Asta pentru că ei percep activitățile online ca fiind mai puțin autentice și valoroase decât activitățile din lumea reală. Se pare că oamenii încă simt că plimbările sau petrecerea timpului cu prietenii sunt mai importante decât activitățile online.

Și schimbarea tiparelor de lucru intensifică munca. Lucrul de acasă sau în formă hibridă a estompat granițele dintre timpul de muncă și timpul personal. Acum, că biroul este în camera alăturată, este prea ușor să te gândești: „Voi intra în birou și voi termina, după ce voi culca copiii”.

Tehnologiile digitale accelerează ritmul vieții. Haideți să ne gândim la e-mail și la întâlnirile online. Înainte de a exista, trebuia să așteptăm răspunsuri la mesajele vocale și scrisori sau să călătorim în anumite locuri pentru a vorbi unul cu celălalt. În schimb, avem acum întâlniri online consecutive, uneori fără suficient timp între ele pentru a fugi măcar la toaletă.

Și e-mailul creează o creștere exponențială a comunicațiilor, ceea ce înseamnă mai multă muncă pentru a citi și a răspunde la toate acestea. Tehnologia prost proiectată ne poate obliga, de asemenea, să lucrăm mai mult din cauza ineficienței pe care o creează. Făcând mai mult, putem ajunge să obținem mai puțin și să ne simțim mai rău. Pe măsură ce timpul devine mai presat, stresul și epuizarea cresc.

Ce e de făcut? Recuperarea timpului „economisit” de tehnologie poate necesita o schimbare în modul în care proporționăm timpul. Pentru a ne elibera de obiceiul de a umple timpul cu tot mai multe sarcini, trebuie mai întâi să acceptăm că uneori este în regulă să faci puțin sau nimic.

La serviciu, angajatorii și angajații trebuie să creeze un mediu în care deconectarea este norma, nu excepția. Asta presupune și așteptări realiste cu privire la ce se poate face într-o zi de muncă normală.

Dar dezvoltarea unei legislații care consacră dreptul la deconectare poate fi singura modalitate de a ne asigura că tehnologia încetează să ne acapareze timpul. Mai multe țări europene, precum Franța și Italia, au făcut niște pași legislativi. Legile statuează faptul că angajații au dreptul să nu fie disponibili în timpul liber și, de asemenea, pot refuza să presteze muncă digitală, de acasă.

Este posibil ca tehnologia însăși să dețină cheia pentru a ne revendica timpul. Poate că, în loc să-ți spună să te ridici și să te miști (încă o sarcină), ceasul tău inteligent ți-ar spune să nu mai lucrezi, pentru că ți-ai încheiat orele contractuale. Poate că atunci când tehnologia va începe să ne spună să facem mai puțin, în sfârșit vom recâștiga timp.

Sursa: The Conversation

Articol de Arina Delcea

Source

Distribuie știrea