The Economist: Războiul și subvențiile au accelerat tranziția spre energia verde

15 Februarie 2023, 11:55 (actualizat 15 Februarie 2023, 11:57) Știrile TVR |

Turbină eoliană / FOTO: Gustavo Quepón/ Unsplash

Pentru mulți activiști, Lutzerath, un cătun abandonat din Germania, reprezintă coșmarul crizei energetice globale. Timp de luni de zile, militanții au blocat demolarea sitului, după ce Robert Habeck, ministrul Energiei din această țară, a permis unei companii de utilități să exploateze lignit – cea mai murdară formă de cărbune – sub casele graffitizate. În timp ce un excavator uriaș smulgea hălci de pământ, sute de polițiști, neimpresionați de artificiile propulsate spre ei, au gonit protestatarii din posturile lor. Acum, satul este gol; ultimele sale clădiri au dispărut.

În panica lor de a menține lumina aprinsă, factorii de decizie politică din Europa și Asia redeschid minele de cărbune, mențin în viață centralele electrice poluante și semnează acorduri pentru a importa gaz natural lichefiat (GNL). Giganții petrolieri de stat, cum ar fi adnoc și Saudi Aramco, din Emiratele Arabe Unite, pun deoparte sute de miliarde de dolari pentru a crește producția, chiar dacă firmele private din domeniul energiei toacă profituri uriașe. Multe guverne încurajează consumul acestor combustibili murdari prin subvenționarea consumului de energie, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă iarna.

Cu toate acestea, realitatea este că revenirea combustibililor bruni este o intrigă secundară într-o poveste mult mai mare. Făcând cărbunele, gazele și petrolul mai rare și mai rarefiate – prețurile rămân cu mult peste mediile pe termen lung, în ciuda scăderilor recente – invazia Rusiei în Ucraina a oferit energiei regenerabile, care este în mare parte generată la nivel național, un avantaj strategic și economic semnificativ. Într-adevăr, chiar dacă domnul Habeck a susținut anul trecut mineritul cărbunelui, politicianul ecologist a stabilit planuri de extindere a energiei solare și eoliene, inclusiv în Renania în rafală a lui Lutzerath. Peste tot în lume, oficialii își măresc obiectivele în materie de energie regenerabilă și pun deoparte sume uriașe pentru a finanța o dezvoltare.

Această complexitate face dificil de discernut dacă tumultul de pe piețele energetice a ajutat sau a împiedicat tranziția energetică. Pentru a evalua imaginea de ansamblu, The Economist a analizat o serie de factori, inclusiv consumul de combustibili fosili, eficiența energetică și implementarea surselor regenerabile de energie. Constatările noastre sugerează că criza provocată de războiul din Ucraina ar fi putut, de fapt, să grăbească tranziția ecologică cu un uimitor număr de cinci până la zece ani.

Fumigene

După cum sugerează bătălia de la Lutzerath, principalul motiv de alarmă este faptul că lumea arde mai mult cărbune în aceste zile. Înainte de război, se părea că apetitul pentru acest combustibil, după ce atinsese un vârf în 2013, era în declin secular. Anul trecut, însă, consumul a crescut cu 1,2%, depășind 8 miliarde de tone pentru prima dată în istorie. Prețurile ridicate ale gazului au împins firmele de utilități din Europa și din unele părți ale Asiei, în special Japonia și Coreea de Sud, să folosească mult mai mult. Politicienii au prelungit durata de viață a centralelor pe bază de cărbune, au redeschis centralele închise și au ridicat plafoanele de producție. Acest lucru a dus la o luptă pentru aprovizionare, care a fost exacerbată de interdicția impusă de Europa asupra importurilor din Rusia. În China și India, producția a crescut cu 8% și, respectiv, 11% în 2022, împingând producția mondială la un nivel record.

Agenția Internațională a Energiei (AIE), un organism oficial de prognoză, preconizează că cererea de cărbune va rămâne ridicată până în 2025 (deși avertizează că este deosebit de greu să faci previziuni în condițiile actuale ale pieței). Europa va primi mai puțin gaz din partea Rusiei, iar oferta globală de GNL va rămâne probabil restrânsă, ceea ce înseamnă că cărbunele va rămâne opțiunea de rezervă a blocului. Apetitul Indiei va crește probabil, ceea ce va spori cererea. Dar această creștere va fi temperată de o mărire a utilizării surselor regenerabile de energie, iar după 2025, soarta cărbunelui pare să fie puțin favorabilă. Noile proiecte de GNL din America, Qatar și din alte părți vor intra în funcțiune, oferind o ușurare piețelor de gaze. În același timp, un boom al energiei eoliene și solare va reduce apetitul pentru combustibilii fosili, nu în ultimul rând în China. AIE se așteaptă ca această țară să construiască o capacitate de producție de energie regenerabilă capabilă să furnizeze 1.000 terawați-oră până în 2025, echivalentul producției totale de energie electrică a Japoniei din prezent.

Între timp, capacitatea de producție existentă la nivel mondial, atât de petrol, cât și de gaze, este deja aproape de a fi utilizată în totalitate. Rusia nu poate redirecționa cu ușurință exporturile de gaz; platformele sale petroliere, lipsite de oameni și de piese, ar putea produce în curând mai puțin decât produc în prezent. Deși țările avide de energie au fost ocupate să semneze acorduri pe termen lung pentru a importa GNL, ceea ce le va obliga să importe combustibilul fosil pentru încă câteva decenii, volumele rămân modeste. Firmele de hidrocarburi se bucură de profituri suculente, dar investițiile în proiecte noi sunt în scădere. Aceste cheltuieli rămân mult sub nivelurile de acum un deceniu, iar un dolar de investiții nu pare să mai ajungă atât de departe în zilele noastre: cheltuielile de capital pe barilul de producție, o măsură a costurilor de explorare și producție, au crescut cu 30% din 2017. Cererea susținută pe fondul unei oferte în creștere lentă, poate chiar în scădere, ar trebui să mențină prețurile ambelor tipuri de petrol la un nivel ridicat.

Prețurile ridicate înseamnă că consumatorii și firmele au căutat să își reducă dependența de combustibilii fosili. Anul trecut, economia mondială a devenit cu 2% mai puțin energointensivă – măsurată prin cantitatea de energie pe care o utilizează pentru a produce o unitate de PIB -, cel mai rapid ritm de îmbunătățire din ultimul deceniu. Eforturile de a consuma mai puțin sunt cele mai evidente în Europa, care, în ultimele luni, a fost ajutată de temperaturi neobișnuit de blânde. Împreună, vremea caldă și o mai mare eficiență energetică înseamnă că, în această iarnă, continentul a folosit cu 6-8% mai puțină energie electrică decât în iarna precedentă. Peste tot în lume, capitalul este mobilizat pe scară largă pentru a face economia mai frugală. Anul trecut, guvernele, gospodăriile și firmele au cheltuit împreună 560 de miliarde de dolari pentru eficiență energetică. Acești bani au fost direcționați în principal către două tehnologii: vehiculele electrice și pompele de căldură. Vânzările primelor aproape că s-au dublat atât în 2021, cât și în 2022.

Dar eficiența nu poate face diferența decât într-o anumită măsură. Oamenii se uită și la surse alternative de energie, în special în Europa. În perioada decembrie 2021 – octombrie 2022, prețurile contractuale pentru proiectele eoliene și solare fotovoltaice de pe continent au fost în medie cu 77% mai mici decât prețurile de vânzare cu ridicata a energiei electrice. La 257 de euro pe megawatt-oră (mwh), prețul mediu în Germania în decembrie, o centrală solară tipică are nevoie de mai puțin de trei ani pentru a deveni profitabilă, față de 11 ani la 50 de euro pe mwh, prețul mediu la vedere între 2000 și 2022. La nivel mondial, instalațiile de panouri solare pe acoperișuri, pe care gospodăriile și firmele le folosesc pentru a reduce facturile, au crescut la jumătate anul trecut. De asemenea, a fost inaugurat un număr record de 128 GW de proiecte eoliene onshore, ceea ce reprezintă o creștere de 35% față de anul precedent.

Astfel de indicatori acoperă doar o parte din activitatea care a avut loc de la război încoace, deoarece selectarea unui amplasament, obținerea de autorizații și proiectarea marilor parcuri eoliene sau solare pot dura mulți ani. Un indicator mai reprezentativ – și chiar mai încurajator – este suma de bani care circulă către noile proiecte. Anul trecut, cheltuielile de capital la nivel mondial pentru active eoliene și solare au crescut de la 357 de miliarde de dolari la 490 de miliarde de dolari, depășind pentru prima dată investițiile în puțuri de petrol și gaze noi și existente. Compania de consultanță Rystad Energy estimează că investițiile vor continua să crească în următorii doi ani.

În același timp, criza combustibililor a impulsionat politica privind energia curată în cele mai mari economii ale lumii. Legea americană de reducere a inflației (IRA) alocă 369 de miliarde de dolari sub formă de subvenții pentru tehnologiile ecologice; Comisia Europeană a prezentat o „Lege privind industria zero net”, care va oferi cel puțin 250 de miliarde de euro (270 de miliarde de dolari) companiilor din domeniul tehnologiilor curate, devansând, de asemenea, obiectivul de dublare a capacității solare instalate în UE de la 2030 la 2025. Ambițiile naționale au fost, de asemenea, supradimensionate. În iulie, Germania și-a majorat obiectivul privind ponderea surselor regenerabile în producția de energie electrică până în 2030 la 80%, de la 65%. Cel de-al 14-lea plan cincinal pentru energie al Chinei, publicat în iunie, stabilește pentru prima dată un obiectiv pentru ponderea surselor regenerabile de energie în producția de energie (de 33% până în 2025). De asemenea, guvernele provinciale ale țării oferă din ce în ce mai multe stimulente ecologice.

O mare parte din bani vor fi cheltuiți în mod ineficient. IRA vine cu o serie de stipulații „Made in America”. Ca răspuns, Comisia Europeană intenționează să relaxeze normele privind ajutoarele de stat. Această politică industrială va agrava o problemă deja existentă: cea a inflației costurilor. Războiul Rusiei în Ucraina a ridicat prețul unor metale precum aluminiul, cuprul și oțelul, toate acestea fiind esențiale pentru cabluri, turbine și panouri. Deși unele prețuri ale materiilor prime sunt acum în scădere, costurile sunt împinse în sus de ratele mai mari ale dobânzilor – o problemă specială pentru dezvoltatorii de parcuri solare și eoliene, care necesită mai mult capital inițial decât centralele electrice obișnuite. Costurile ridicate ale transportului de marfă și ale energiei electrice, precum și lipsa de personal, se adaugă la nota de plată. Namit Sharma, de la firma de consultanță McKinsey, estimează că, până în 2030, UE va trebui să cvadrupleze numărul de persoane care vor dezvolta, construi și administra centralele ecologice necesare pentru a-și atinge obiectivele.

Toate acestea înseamnă că dezvoltatorii aflați în vârful lanțului de aprovizionare ecologică nu fac prea mulți bani. Mai mulți giganți din domeniul eolian offshore au anunțat recent că vor efectua reduceri uriașe de valoare pentru proiecte. Teoretic, dezvoltatorii ar putea transfera costurile mai mari asupra consumatorilor prin oferirea de proiecte potențiale la prețuri mai mari. Dar, în practică, noile norme naționale și modelele de licitație zgârcite fac acest lucru dificil. În această iarnă, Europa a adoptat o taxă pe profit pentru producătorii de energie regenerabilă și un plafon pentru prețurile de vânzare cu ridicata a energiei electrice, ceea ce reprezintă, de fapt, o plafonare a profiturilor. Noul sistem german de licitație pentru energia eoliană offshore îi face pe ofertanți să concureze cu privire la suma pe care sunt dispuși să o plătească pentru derularea proiectelor, un sistem cunoscut sub numele de „licitație negativă”. Luptele interminabile pentru obținerea autorizațiilor diluează și mai mult profiturile.

Pământ, vânt și foc

Într-un univers alternativ, mai puțin protecționist, pachetele uriașe de cheltuieli ale Americii și Europei ar avea un impact și mai mare. Dar chiar și în această lume decăzută, ele sunt totuși destul de importante – suficiente, potrivit estimărilor meteorologilor consultați de The Economist, pentru a accelera tranziția energetică cu cinci până la zece ani. Valul de investiții și obiectivele mai stricte ar trebui să creeze o cantitate enormă de capacități de generare a energiei din surse regenerabile. În total, IEA se așteaptă ca, între 2022 și 2027, capacitatea globală de energie din surse regenerabile să crească cu 2.400 gw între 2022 și 2027, o cantitate echivalentă cu întreaga capacitate energetică instalată în prezent în China. Această cifră este cu aproape 30% mai mare decât prognoza agenției din 2021, publicată înainte de război. Sursele regenerabile ar urma să reprezinte 90% din creșterea capacității globale de producție în această perioadă.

Pe măsură ce energia verde este stimulată și utilizarea combustibililor fosili scade, emisiile de dioxid de carbon par să scadă considerabil mai repede decât se aștepta în urmă cu doar 12 luni. S&P Global, o firmă de date, consideră că emisiile rezultate din arderea energiei vor atinge un nivel maxim în 2027, la un nivel la care lumea ar fi produs în continuare în 2028 dacă nu ar fi avut loc războiul. Rystad estimează că cele provenite numai din generarea de energie electrică și termică ar putea atinge un plafon încă din acest an. Acest lucru se datorează faptului că este puțin probabil ca graba nebună recentă de a asigura combustibilii fosili să dureze mult timp sau să fie suficient de mare pentru a contracara boom-ul ecologic. Pentru o ilustrare a acestui lucru, revenim la Germania. Soarta Lutzerath a fost pecetluită de un compromis. În urma acestui acord, două centrale pe cărbune care urmau să fie închise în 2022 vor funcționa până în martie 2024. În schimb, însă, două centrale mai mari vor fi scoase din funcțiune în 2030 – cu opt ani mai devreme decât fusese planificat.

Source

Distribuie știrea