The Guardian: În ciuda deceniilor de promisiuni, cercetarea în sănătate încă trece cu vederea femeile

21 Noiembrie 2023, 15:46 (actualizat 21 Noiembrie 2023, 15:49) Știrile TVR |

The Guardian: Femeile sunt subreprezentate în studiile clinice

Femeile au de două ori mai multe șanse decât bărbații să moară din cauza atacurilor de cord. Când un nefumător moare de cancer pulmonar, este de două ori mai probabil să fie femeie decât bărbat. Și femeile suferă mai mult decât bărbații de Alzheimer și boli autoimune. Cu toate acestea, cercetările asupra acestor afecțiuni și multe altele, în general, nu reușesc să examineze femeile separat. Este și mai rău dacă analizăm disparitățile care afectează femeile de culoare: de ce, de exemplu, femeile de culoare au de aproape trei ori mai multe șanse de a muri în timpul sarcinii decât femeile albe.

În SUA, au trecut 30 de ani de când Congresul a cerut Institutului Național de Sănătate să se asigure că femeile sunt incluse în mod egal în studiile clinice. În ciuda unor progrese, cercetările asupra femeilor sunt încă în urmă și există tot mai multe dovezi că femeile și fetele plătesc prețul.

„Cercetarea privind sănătatea femeilor a fost subfinanțată de zeci de ani și multe boli care afectează în mare parte sau numai femeile sau afectează femeile în mod diferit, au primit puțină atenție sau deloc”, a spus prima doamnă Jill Biden în anunțarea unei noi inițiative a Casei Albe privind sănătatea femeilor.

„Din cauza acestor lacune, știm prea puține despre cum să gestionăm și să tratăm afecțiuni precum endometrioza și bolile autoimune precum artrita reumatoidă. Aceste lacune sunt și mai mari pentru comunitățile care au fost excluse din cercetare în mod istoric – inclusiv femeile de culoare și femeile cu dizabilități”, a punctat ea.

Nu numai că cercetătorii nu reușesc să includă suficiente femei în studiile clinice, dar adesea nu caută diferențe între modul în care bărbații și femeile răspund la tratamente.

Noua inițiativă recunoaște că directiva anterioară a Congresului a fost insuficientă. „Ceea ce majoritatea oamenilor nu recunosc este că a fost consultativ. A fost o recomandare”, a spus Nanette Wenger, un cardiolog de top din Atlanta, a cărei activitate a contribuit la propulsarea legislației NIH. Wenger spune că legea din 1993, pentru care s-a chinuit atât de mult timp, nu a reușit să-și atingă obiectivele.

Nici inițiativa Casei Albe nu are încă multe șanse. Acesta îndrumă Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA, Departamentul Apărării și Departamentul Afacerilor Veteranilor, precum și mai multe birouri importante de la Casa Albă să recomande „acțiuni concrete” pe care administrația Biden le poate lua în termen de 45 de zile.

De-a lungul anilor, oficialii de la NIH au îndemnat cercetătorii să includă mai multe femei în studiile clinice pentru boli și potențiale tratamente. Dar procesul de dezvoltare a medicamentelor este lung și complex. Eforturile de a crește diversitatea de toate tipurile în cercetarea medicală se confruntă cu anchetatori suprasolicitați, medicii copleșiți și o Administrație pentru Alimente și Medicamente din SUA, împinsă între o cerere publică exigentă pentru noi medicamente și o industrie farmaceutică condusă de profituri.

„Știm mai puține despre biologia feminină și ne străduim să recuperăm”, a spus Janine Clayton, directorul biroului de cercetare al NIH privind sănătatea femeilor.

La suprafață, lucrurile arată bine. Mai mult de jumătate dintre persoanele din studiile clinice finanțate de NIH sunt femei – 58,5%. Și mai multe studii medicale se concentrează doar pe femei decât pe bărbați.

Numai că femeile însărcinate și care alăptează sunt încă foarte subreprezentate în studiile clinice. La fel sunt femeile negre, hispanice, asiatice și indigene. Femeile reprezintă mai mult de jumătate din populația SUA, dar reprezintă doar 43% dintre voluntarii din studiile de cancer, 46% dintre cei din studiile de imunologie și 42% din studiile privind bolile renale.

Chiar și studiile care au implicat cele mai recente medicamente de slăbit – care au înrolat mai multe femei decât bărbați – nu au reușit să determine dacă femeile răspund diferit la tratamentele pe bază de hormoni.

Este o moștenire care provine din zeci de ani în care femeile au fost blocate de la studiile clinice, în parte din cauza preocupărilor legate de sarcină, ciclurile menstruale și dezordinea percepută a hormonilor, și în parte pentru că cercetătorii au acceptat de mult ideea, acum dezmințită, că femeile muncesc în casă și nu au timp să participe la așa ceva.

În timp ce femeile sunt la fel de probabil ca bărbații să aibă atacuri de cord, acestea sunt mai predispuse să moară din cauza lor, potrivit biroului de cercetare al NIH pentru sănătatea femeilor. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să sufere de boli autoimune precum artrita reumatoidă, dar motivele sunt puțin înțelese. Și chiar dacă femeile suferă de durere cronică mai mult decât bărbații, sunt tratate mai puțin frecvent pentru aceasta.

Aceste decese nu pot fi prevenite toate printr-o cercetare mai bună. Dar lipsa de atenție față de modul în care femeile răspund diferit la medicamente, de modul în care furnizorii de servicii medicale le tratează pe femei și de modul în care sistemul încă oferă femeilor îngrijire mai puțin decât adecvată costă vieți, spun experții și susținătorii.

„Ca urmare a cercetărilor, știm că sexul contează”, a spus Clayton. „Am făcut o mulțime de progrese, deoarece considerăm că femeile sunt prea fragile sau „ar putea rămâne însărcinate” drept motiv de excludere”, a adăugat ea. „Datorită cercetărilor știm că chiar și la nivel celular, la nivel genetic, există diferențe de sex în acele celule.”

„Încă avem aceeași problemă pe care o aveam acum 30 de ani”, a spus Stephanie Faubion, directorul medical al Societății Nord-Americane de Menopauză și directorul Centrului Mayo Clinic pentru Sănătatea Femeii din Jacksonville, Florida. „Încă nu știm dacă aceste medicamente funcționează la fel, mai bine sau mai rău la femei decât la bărbați”.

Un articol de Arina Delcea

Source

Distribuie știrea