Într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian, David Pressman, ambasadorul Washingtonului în Ungaria, spune că Budapesta este „cu adevărat singură” și descrie politica sa externă drept o „fantezie”.
SUA sunt dezamăgite că ratificarea de către Ungaria a aderării Suediei la NATO durează atât de mult, a declarat David Pressman, ambasadorul Washingtonului, avertizând că Budapesta este „cu adevărat singură” și că guvernul ungar urmărește o „fantezie externă”, în loc de politică externă.
După luni de întârzieri, parlamentul turc a aprobat săptămâna aceasta aderarea Suediei la NATO, lăsând, practic, Ungaria să fie singura țară din alianța cu 31 de membri care nu a ratificat deocamdată candidatura țării nordice.
Citește și: Viktor Orban: Ungaria susţine necondiţionat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
În timp ce guvernul ungar sprijină oficial aderarea Suediei, parlamentul țării a evitat să voteze în această privință. Ce s-a reușit prin această mișcare? Doar alimentarea frustrării aliaților NATO și apariția unei mulțimi de întrebări cu privire la motivațiile premierului ungar, Viktor Orbán.
A devenit o obișnuință ca Orbán să critice aliații occidentali și să cultive relațiile cu Moscova și Beijing.
SUA, „dezamăgite” de tergivesarea de către Ungaria a aderării Suediei la NATO
Într-un interviu acordat joi după-amiază la ambasada SUA din Budapesta, David Pressman a declarat că „o alianță este atât de puternică cât angajamentele pe care ni le luăm unul față de celălalt și cele pe care le respectăm.”
„Cred că este important ca guvernul ungar să își respecte angajamentul, iar acesta a fost că nu va fi ultimul aliat care va ratifica aderarea Suediei”, a declarat ambasadorul american. „Respectarea cuvântului dat este, în mod evident, un element important al încrederii. Și asta, în orice relație”, a continuat Pressman.
Pe plan intern, politicieni maghiari de rang înalt au susținut că oferta Suediei nu a fost supusă votului parlamentar deoarece țara a criticat starea democrației maghiare. Cu toate acestea, diplomați familiarizați cu procesul de candidatură la NATO spun că Ungaria nu a ridicat niciodată în mod oficial obiecții cu privire la aderarea Suediei.
Citește și: Viktor Orban îl invită pe omologul său suedez în Ungaria, pentru a discuta despre aderarea la NATO
Săptămâna aceasta, Orbán i-a trimis o scrisoare omologului său suedez, Ulf Kristersson, invitându-l la discuții, propunere pe care premierul suedez a acceptat-o. Dar Kristersson a indicat în același timp că nu va negocia la Budapesta aderarea țării sale la NATO.
Întrebat dacă Ungaria a prezentat vreo cerere, ambasadorul american la Budapesta a declarat: „Statele Unite nu știu care este cauza întârzierii guvernului maghiar.”
Și a fost cât se poate de tranșant în ceea ce privește poziția Washingtonului.
Ungaria este tot mai izolată
„Suntem dezamăgiți că a durat atât de mult. Și așteptăm cu nerăbdare ca Ungaria să își respecte angajamentul pe care și l-a asumat față de Statele Unite și față de ceilalți aliați ai săi.”
Presman a subliniat și izolarea diplomatică tot mai profundă a Budapestei, dincolo de problema aderării Suediei la NATO.
„Ungaria este cu adevărat singură – și nu ar trebui să fie așa”, a spus el, citând ca fiind „semne îngrijorătoare” anumite decizii ale guvernului ungar, precum blocarea finanțării UE pentru Ucraina, purtarea de discuții cu Vladimir Putin și rezistența la eforturile de diversificare a energiei rusești.
În timp ce Ungaria este în mod oficial un aliat al SUA, Orbán l-a enumerat pe președintele american, Joe Biden, ca fiind unul dintre adversarii săi.
Oficiali ai Budapestei de rang înalt au acuzat Washingtonul că se amestecă în politica maghiară. Mass-media controlate de guvern difuzează în mod obișnuit conținut antiamerican, inclusiv teorii ale conspirației cu privire la politica externă a SUA.
„Relația bilaterală dintre SUA și Ungaria este extrem de dificilă”, a declarat ambasadorul. Mai mult, Pressman a descris politica externă a guvernului maghiar ca fiind o „fantezie”.
„Maghiarii vorbesc în mod constant despre imperialiști și colonialiști, despre Bruxelles și George Soros – și despre toate aceste entități care încearcă să <<interfereze>> în politica lor internă. Și este într-adevăr o fantezie”, a spus el.
„Dar este o fantezie care servește unui anumit scop politic în această țară, și care, de asemenea, distrage atenția de la unele dintre provocările și oportunitățile reale pe care le are Ungaria”, a continuat David Pressman.
„O parte din această fantezie implică așteptarea altor guverne. Deci, fie că este vorba de dorința de a vedea o conducere diferită în Comisia Europeană sau în Statele Unite ale Americii. Fie despre lideri diferiți în orice țară din Europa. Practic, nu este o politică externă, ci o fantezie externă”, a adăugat el.
Politica externă a Budapestei este o fantezie
Ambasadorul a subliniat că, în opinia sa, încercarea Ungariei de a aștepta ca alte guverne să se schimbe înseamnă că nu abordează problemele actuale.
„Cred că ar fi bine ca toată lumea să iasă din retorică și să treacă la ceva mai pragmatic”, a spus David Pressman. Ambasadorul SUA la Budapesta, un avocat specializat în drepturile omului, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la starea democrației maghiare.
„Am văzut în mod direct efortul de intimidare a judecătorilor din această țară”, a spus el.
Vorbind despre noul birou de protecție a suveranității din Ungaria, care are puteri largi de investigare a maghiarilor fără o supraveghere judiciară, Pressman a spus că acesta reprezintă „un pas serios înapoi în democrația maghiară”.
David Pressman, un diplomat de profil înalt care a sosit la Budapesta în 2022, este criticat aproape zilnic în mass-media ungare controlate de guvern, până în punctul în care principalul cotidian pro-guvernamental din Ungaria păstrează un link către numele său în partea de sus a site-ului său, care conține peste 200 de articole etichetate.
Întrebat dacă este deranjat de această atenție, ambasadorul SUA a răspuns că nu, dar că „ceea ce mă deranjează este că starea relației dintre SUA și Ungaria se află în locul în care se află”.
„Ceea ce trebuie să facem cu adevărat în acest moment în această relație este să lucrăm la ea. Cu siguranță Statele Unite sunt pregătite să facă asta. Dar pot să vă spun că nu există niciun indiciu că guvernul maghiar este interesat să facă acest lucru. Iar asta este regretabil”, a încheiat David Pressman.