The Spectator: De ce Macron nu va critica Mondialul din Qatar

22 Noiembrie 2022, 12:10 (actualizat 22 Noiembrie 2022, 12:15) Știrile TVR |

Echipa națională de fotbal a Franței / FOTO: Équipe de France de Football/ Facebook

Căpitanul lor, Hugo Lloris, portarul lui Tottenham, a declarat că nu se va alătura altor căpitani europeni pentru a purta o banderolă antidiscriminare în timpul turneului. „Când suntem în Franța, când primim străini, dorim adesea ca aceștia să ne urmeze regulile, să ne respecte cultura, iar eu voi face același lucru când voi merge în Qatar”, a explicat Lloris. „Pot să fiu de acord sau nu cu ideile lor, dar trebuie să le arăt respect”. O declarație care a fost un ecou al afirmațiilor lui Noël Le Graët, președintele Federației Franceze de Fotbal.

Sunt cuvintele lor sau ale președintelui lor? Emmanuel Macron este majoreta neoficială a Les Bleus, ratând rareori o ocazie de a-și arăta sprijinul pentru campionii mondiali în exercițiu. Când Franța a învins Croația la Moscova în 2018 pentru a câștiga Cupa Mondială, Macron s-a asigurat că entuziasmul său a fost surprinsă de un fotograf și a cultivat o prietenie deosebită cu jucătorul vedetă al echipei, Kylian Mbappé, invitându-l la Elysée în 2018, împreună cu George Weah, președintele Liberiei, pentru a discuta despre modul în care fotbalul ar putea stimula dezvoltarea economică în Africa.

Într-o deplasare la Bangkok pentru forumul de cooperare economică Asia-Pacific. Macron a fost întrebat joi ce părere are despre faptul că Qatar găzduiește Cupa Mondială. „Aceste întrebări trebuiau abordate atunci când s-a decis găzduirea evenimentului”, a răspuns el, adăugând că este „o idee foarte proastă să se politizeze sportul”. De asemenea, el a subliniat relația puternică dintre cele două țări, pe care a descris-o ca fiind „sinceră, prietenoasă și constructivă”.

Macron este consecvent în această privință. În decembrie 2021, el a declarat că Franța nu se va alătura Marii Britanii, Canadei, Americii și Australiei într-un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, desfășurate în februarie, deoarece ar fi ceva „foarte mic și simbolic”. Macron a sugerat că Franța ar putea participa la un boicot al UE, dar o astfel de acțiune nu s-a materializat niciodată, în ciuda faptului că Franța a deținut președinția rotativă a Consiliului UE în primele șase luni ale acestui an. În schimb, a fost lăsată la latitudinea statelor UE să boicoteze individual jocurile, ceea ce au făcut mai multe state, în special Germania, Portugalia, Belgia, Danemarca și Olanda.

Nu era de așteptat ca Macron să se pronunțe împotriva găzduirii turneului de către Qatar, deoarece acest lucru ar fi fost incomod din punct de vedere politic. La urma urmei, Franța este cea care, potrivit fostului președinte al Fifa, Sepp Blatter, este responsabilă în ultimă instanță pentru organizarea Cupei Mondiale în Orientul Mijlociu pentru prima dată în istoria sa. Blatter, care era președinte când s-a luat decizia în 2010, a afirmat recent că președintele de atunci al FIFA, Michel Platini, a influențat votul în favoarea Qatarului la ordinul lui Nicolas Sarkozy, președinte al Franței la acea vreme. Platini neagă această acuzație, deși a recunoscut că a participat la un prânz la Palatul Elysee cu Sarkozy și cu prințul moștenitor al Qatarului de atunci, șeicul Tamim Bin Hamad Al-Thani, cu puțin timp înainte de vot. „[Sarkozy] nu mi-a cerut niciodată să votez pentru o țară sau alta, dar am avut impresia că a susținut Qatar”, a declarat Platini.

Într-un interviu recent acordat unui ziar, Sarkozy a sărbătorit faptul că Cupa Mondială din 2022 se va desfășura în Qatar. „Fotbalul este un sport universal și fiecare regiune a lumii trebuie să fie capabilă să organizeze o competiție internațională”, a spus el. ‘Fotbalul nu aparține doar occidentalilor, fie că sunt francezi, englezi, italieni sau americani. Este un sport care aduce oamenii împreună”.

Deși nu a abordat direct acuzațiile lui Blatter, Sarkozy i-a acuzat de ipocrizie pe unii dintre criticii săi interni, în special pe cei de stânga. Nu el, a spus Sarkozy, a fost cel care a vândut 24 de avioane de vânătoare Qatarului în 2015, ci succesorul său socialist, François Hollande. De asemenea, el i-a reamintit interlocutorului său că, deși primarul Parisului, Anne Hidalgo, s-a pronunțat împotriva găzduirii Cupei Mondiale de către Qatar, „Consiliul municipal al Parisului este foarte mulțumit de faptul că qatarienii dețin și finanțează clubul din capitală [PSG].”

Sarkozy nu a menționat propriile sale legături cu Qatar, care, potrivit presei franceze, sunt extinse și profitabile, sau faptul că există o anchetă judiciară în curs de desfășurare privind rolul Franței în alegerea Qatarului în 2010.

În timpul alegerilor prezidențiale din acest an, Sarkozy l-a susținut pe Emmanuel Macron, care s-a declarat „onorat” de acest gir, trecând cu vederea faptul că, în ultimii ani, predecesorul său a fost condamnat de două ori la închisoare cu suspendare pentru corupție în timpul mandatului.

Există, desigur, un alt motiv pentru care Macron susține atât de mult Qatar, și anume gazul. În septembrie, Qatar a semnat un acord de investiții de 1,5 miliarde de dolari cu TotalEnergies (primul acord de acest fel cu un investitor străin), care va oferi gigantului energetic francez o participație de 9,3% în proiectul de gaze North Field South, care se presupune că ar conține 10% din rezerva de gaze naturale cunoscută la nivel mondial.

Parteneriatul vizează creșterea producției de gaze naturale lichefiate din Qatar cu peste 60% până în 2027. GNL este considerat o alternativă mai curată la păcură și cărbune și va contribui la facilitarea tranziției energetice a Franței.

În cazul în care Franța va ajunge în semifinalele Cupei Mondiale, Macron va zbura în Qatar pentru a-i încuraja. Totuși, acest lucru s-ar putea să nu se întâmple, Bleus fiind slăbiți de o serie de accidentări ale unor jucători cheie. Dar chiar dacă Franța nu va repeta triumful din 2018, turneul din 2022 va fi în continuare benefic pentru țară, întărind relația sa cu Qatar.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source