Timiş: Platformă unică în România, pentru ”second opinion”, în cazul bolnavilor cu boli interstiţiale pulmonare

14 Iunie 2021, 11:52 (actualizat 14 Iunie 2021, 12:05) |

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie

„Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini CT, istoricul medical, informaţii despre alte afecţiuni, dar pot să adauge şi probele funcţionale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu analiza de spirometrie. Odată finalizată această etapă, informaţiile intră în atenţia echipei de specialişti ai spitalului nostru, care evaluează cazul. În unele situaţii sunt solicitate informaţii sau investigaţii suplimentare, după care echipa noastră se pronunţă asupra diagnosticului, practic realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi şi radiologi vine însoţită de recomandări de investigaţii şi monitorizare. Nu oferim însă tratament”, a declarat, luni, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, dr. Diana Manolescu.

Diagnosticul este stabilit de o echipă multidisciplinară formată din specialişti în pneumologie şi radiologie ai unităţii sanitare din Timişoara, iar pagina de internet care cuprinde platforma este securizată.

Medicul curant şi pacientul pot încărca rezultatul investigaţiilor imagistice, dar şi alte documente medicale pentru obţinerea unei a doua opinii. Utilizatorul îşi creează un cont, se loghează cu o parolă care se generează automat şi care oferă securizare suplimentară şi îşi introduce datele personale. Informaţiile din contul utilizatorului pot fi văzute exclusiv de cel care încarcă informaţiile în platformă şi de medicii care fac parte din echipa de diagnostic.

De asemenea, echipa multidisciplinară oferă informaţii medicului curant şi face recomandări pentru consult.

„Pneumonia Interstiţială Difuză (PID) reprezintă un grup de peste 200 de afecţiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificilă din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleaşi simptome. De aceea, diferenţa o face experienţa medicală, îndeosebi în ceea ce priveşte partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecţiuni sunt foarte severe şi au o rată de supravieţuire medie de patru – cinci ani”, explică specialistul în imagistică, dr. Diana Manolescu.

Clinica de Pneumologie a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara este Centru de referinţă privind patologia interstiţială pulmonară, certificat de Ministerul Sănătăţii încă din 2019.

sursa agerpres

Source

Distribuie știrea