TINEREȚE LA PENSIE | Doi învățători pensionari fac voluntariat pentru că dorința de a rămâne alături de copii e mai presus de toate

România îmbătrânește cu fiecare zi! Peste 5 milioane de români învață că există viață și la pensie, iar acest lucru ne poate ajuta pe toți. Seniorii României sunt cei care, cu toate greutățile, au construit țara în care trăim. Trebuie să învățăm să îi apreciem, iar ei merită să înțeleagă că ieșirea la pensie este un nou început. Există tinerețe la pensie. Au pus virgulă acolo unde sistemul a pus punct. Doi învățători pensionari fac acum voluntariat. Dragostea cu care transmit tradiţiile şi meşteşugurile vechi le oferă ţinerete fără bătrâneţe. O campanie a Știrilor TVR.

24 Noiembrie 2022, 20:32 (actualizat 24 Noiembrie 2022, 22:05) Știrile TVR |

Are 72 de ani, este custodele Muzeului Timpul Omului din Mânzăleşti şi știe totul despre istoria zonei și tradițiile de acolo și mai ales povestește ca nimeni alta.

Cecilia Petrescu este la pensie de 15 ani, însă a rămas activă și plină de viață.

Vorbește cu pasiune despre trecut și explică cu mult har despre ștergare vechi de 200 de ani, cămăși și fote, brâuri cu motive vegetale, sau geometrice care toate spun povești de viață.

Despre cusături și despre semnificația lor ascunsă se documentează neîncetat. Caută răspunsuri de la localnicele care cos costume populare specifice zonei Mânzăleşti.

Plin de viață și dornic să-și împărtășească știința cu toată lumea este și proaspăt pensionatul învățător Ion Zota, din Lopătari.

După aproape jumătate de secol la catedră, nu vrea și nu poate să renunțe la meseria pe care a făcut-o cu atâta pasiune.

Este ghid voluntar la muzeul din sat numit „Șapte locuri de poveste”. Acolo, baladele și legendele din bătrâni spun poveștile unor locuri unice, cu fenomene naturale pe care doar în ținutul Buzăului le găsești.

Așa că povestește despre Muntele de sare, Vulcanii noroioși, despre chihlimbarul de Colți și despre trovanții de la Ulmet, dar mai ales despre Focul viu.

Acum, că are mai mult timp, Ion Zota își dorește să strângă într-un volum tot ce păstrează în suflet și în minte. Să transmită astfel peste generații legende sau balade povestite prin viu grai.

Citește și:

Campioni la tricolor, maratoniștii veterani vor da onorul României, de Ziua Naţională

Vasile Șerban, campion la culturism la 72 de ani, a câștigat mai multe concursuri

Lecție de gastronomie străveche de la veteranele din Luciu, Ialomița

Maria Bordea, cel mai longeviv cabanier din România, își face meseria în Cabana Diham și azi, la 80 de ani

Source

Distribuie știrea