Tot mai mulţi bani falşi sunt în circulaţie, atenționează BNR. Cea mai falsificată este bancnota de 100 de lei. Aplicația Leul Românesc ne vine în ajutor

Atenţie mare la bancnotele pe care le aveţi în portofel! A crescut cu peste 30% numărul banilor falşi expertizaţi de BNR. Cei mai mulţi erau deja în circulaţie când au fost găsiţi. Dacă nu ştiţi să faceţi diferenţa între o bancnotă autentică şi una falsă, aplicaţia Leul Românesc vă poate ajuta. E gratuită, e dezvoltată de BNR şi acolo puteţi vedea toate elementele de siguranţă ale bancnotelor.

La expertize, BNR a descoperit cu aproape 32% mai multe bancnote false în 2023, în comparaţie cu 2022. 5.000 de falsuri au fost depistate în circulaţie, iar 800 au fost capturate de Poliţie înainte să fie puse pe piaţă.

Cea mai falsificată a fost bancnota de 100 de lei.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: Leul este una dintre cele mai greu şi mai puţin falsificate bancnote. Fiind de plastic, dintr-o dată falsificarea e ceva mai dificilă. Dacă ne uităm la elementele de siguranţă sunt cel puţin cinci elemente de siguranţă la bancnotele mai mici ca valoare, zece la bancnotele mai ridicate ca valoare.

Diana Dumitraşcu, jurnalist TVR: Cunoașterea elementelor de securitate de pe bancnotele aflate în circulație înseamnă educație financiară. Banca Națională a României a pus gratuit la dispoziția cetățenilor o aplicație, se numește Leul Românesc. În această aplicație găsiți toate bancnotele aflate în circulație și puteți vedea elementele lor de securitate. Mă opresc la această bancnotă de 100 de lei, are mai mult de 10 elemente de securitate și la o simplă atingere fiecare element este exemplificat.

Găsiţi acolo detalii despre filigran, imprimarea în relief, fereastra transparentă, microtext, fir de siguranţă magnetic, microperforaţii sau fluorescenţa în lumină UV.

Distribuie știrea