Tot mai mulţi români apelează la suplimente alimentare, mai ales în sezonul rece, pentru întărirea imunităţii şi nu numai. Este însă foarte important să nu fie luate la întâmplare, ci la recomandarea unui medic. Vitaminele, mineralele şi alte produse naturiste pot ajuta mult, dar pot şi dăuna în combinaţii greşite. Şi chiar sunt contraindicate în cazul unor afecțiuni.
Piaţa suplimentelor alimentare a atins 2,8 miliarde de lei, în România, potrivit Patronatului Român al Industriei de profil.
Un studiu recent arată că 97 la sută dintre români le-au folosit cel puţin o dată în ultimul an. Doar jumătate dintre ei au cerut înainte sfatul medicului sau al farmacistului.
Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Românii consumă între 3 și 4 astfel de produse anual – cel mai adesea vitamina C, magneziu şi ulei de peşte sau Omega 3. Studiul arată că le iau ca să-şi mențină sănătatea, să-şi întărească sistemul imunitar și pentru energie.
Medicii spun că e nevoie de analize înainte de a folosi unele vitamine și minerale.
Dr. Radu Țincu, medic primar toxicolog, şef secţie ATI, Spitalul Floreasca: Zincul în exces inhibă imunitatea, la vitamina D pot să apară depuneri de calciu la nivel renal sau chiar la nivelul miocardului. Sunt suplimente care pot să prelungească timpii de coagulare la un pacient care are tratament anticoagulant. Am avut pacienţi care au venit cu semne de hepatotoxicitate după ce au luat o perioadă lungă suplimente pentru scădere ponderală.
Unele suplimentele pot influenţa şi activitatea hormonală. Sunt paciente care iau fitoestrogeni din produse care conţin soia, de exemplu, fără să ştie că în cazul lor sunt contraindicaţi.
Prof. dr. Monica Cîrstoiu, şef secţie Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Universitar Bucureşti: În condiţiile în care avem o boală controlată hormonal şi administrăm un exces din aceeaşi categorie de hormoni, fibroamele pot creşte în dimensiuni, chistele se pot mări, pot apărea sângerări neregulate sau sângerări abundente.
Dacă sunt luate corect, suplimentele pot fi de mare folos, explică specialiştii.
Prof. dr. Luiza Spiru, preşedinte, Fundaţia Ana Aslan Internaţional: Când vorbim despre aminoacizi esenţiali, probiotice sau prebiotice, toţi avem nevoie de asta şi vârsta nu contează, contează nevoia organismului.
Și la noi legislaţia s-a înăsprit pentru a garanta siguranţa suplimentelor alimentare. Deşi tot mai multi români le folosesc, suntem încă departe de consumul din Occident.