Tot mai mulți ucraineni refugiați în România cer permise de ședere temporară. Peste 1.000, eliberate doar în ultimele 24 de ore

„Am plecat din Ucraina în a unsprezecea zi de război. Suntem în România de două luni şi câteva zile. Am înţeles că vom fi nevoiţi să rămânem aici pentru mai mult timp. Am hotărât să solicităm permise de protecţie, că să avem documentele necesare conform legii”, a explicat Katea.

Tot mai mulți refugiați ucraineni vor să se angajeze pentru a se putea întreține. Permisul de ședere temporară le dă dreptul să lucreze că salariați sau în mod independent și le oferă acces la sistemul de sănătate și de educație din România.

CITIȚI ȘI: Aproape 5.000 de ucraineni muncesc legal în România. Peste 2.500 s-au angajat în țară după ce Rusia a invadat Ucraina

Anea este profesoară de limba engleză şi speră că îşi va găsi cât mai curând un loc de muncă în Iaşi.

„Nu ne simţim străini în România şi acest lucru ne ajută foarte tare, ne oferă protecţie, dreptul de a munci, de a ne duce copiii la şcoală, la grădiniţă. Le mulţumesc din suflet tuturor!”, a spus Anea.

Permisul de ședere temporară oferă protecție până în martie anul viitor și poate fi prelungit până în 2024, conform reglementărilor europene. Beneficiarul unui permis poate să călătorească în alte state membre pe o perioadă de 90 de zile, inclusiv în țara de origine, a explicat Andreea-Alina Tănase, șef de structură la Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Iaşi.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.