Tradiții de Crăciun din Banatul Montan. Sacrificarea porcului, încheiată cu o masă îmbelșugată

Pe lângă cadouri și mese îmbelșugate, la sate, luna decembrie vine și cu o suită întreagă de tradiții păstrate cu sfințenie. Gospodarii din Banatul Montan sacrifică porcul după un ritual de la care nu se abat niciodată.

02 Decembrie 2021, 16:28 (actualizat 02 Decembrie 2021, 19:31) |

La sate erau mult mai multe tradiții de Crăciun acum un secol. Ritualul sacrificării porcului se numără printre cele păstrate.

La Cornereva, în Banatul Montan, animalele crescute doar cu cereale sunt pregătite într-un mod aparte față de alte zone din țară.

Porcul e curățat într-un vas special din lemn de brad iar apa trebuie să aibă o anumită temperatură pentru ca șoriciul să rămână fraged. Iar măcelarul e musai să folosescă ustensile speciale.

Când animalul e gata tranșat, e rândul gospodinelor să preparare carnea, slănina și organele. Dar numai după ce pregătesc pomana porcului.

Ziua sacrificării porcului se încheie în Banatul Montan cu o cină pe cinste – pâine făcută în cuptor și ciorbă cu carne de porc sau perișoare și sarmale cu mămăligă.

Source

Distribuie știrea