Transportul elevilor din mediul rural, un efort financiar pentru cei mai mulți părinți. Din cauza costurilor sunt elevi care renunță la școală

20 Septembrie 2022, 19:36 (actualizat 20 Septembrie 2022, 20:43) Știrile TVR |

Larisa este elevă în clasa a XI-a și trebuie să facă naveta zilnic din satul Ruşi, comuna Slimnic până la Sibiu, la Liceul Onisifor Ghibu. Sunt 26 de kilometri, iar abonamentul costă puțin peste 500 de lei.

Larisa, elevă: Fac naveta de aproximativ doi ani şi în clasele trecute abonamentul era în jur de 300 de lei şi acum pur şi simpu a sărit foarte mult, de la 300 la 500 de lei, exagerat de mare. Este într-adevăr un efort pe care noi tinerii din mediul rural trebuie să îl facem pentru a ajunge la şcoală lunar.

Anul trecut, din cei 300 de lei pe care îi plătea pe abonament, statul îi deconta 100 de lei, o treime. Acum ar putea fi mai puțin.

Larisa, elevă: Suntem tineri din mediul rural, suntem mulţi şi suntem aici şi ne dorim în continuare să studiem şi să beneficiem de o educaţie gratuită.

În aceeaşi situaţie este şi în județul Suceava. Un elev nevoit să facă zilnic naveta din Panaci la Vatra Dornei, plătea anul trecut 380 de lei pe lună pentru o distanţă de 18 kilometri.

Gabriel, elev: Era decontat (n.r. de ministerul Educaţiei) 25% din valoarea totală.

Jurnalist: Şi restul de 75%?

Gabriel: Erau achitaţi de părinţîi mei.

Jurnalist: Anul acesta abonamentul ce preţ are?

Gabriel: Tot 380.

Jurnalist: E un efort pentru părinţii tăi?

Gabriel: Unul destul de mare şi poate la mine e un caz mai decent pentru că sunt singur la părinţi. Poate din cauza asta mulţi elevi renunţă la a frecventa liceul. Chiar în comună la mine s-au întâmplat câteva cazuri.

Problema afectează zeci de mii de elevi din toată ţara. Ministerul Educaţiei a pus recent în dezbatere publică o ordonanţă de urgenţă care prevede că elevii care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu vor primi o sumă forfetară de 50 de lei pe lună pentru trei kilometri, iar apoi încă 5 lei pentru fiecare kilometru în parte. Proiectul e criticat de Consiliul Naţional al Elevilor pe motiv că sumele propuse nu acoperă costurile reale.

Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: Mecanismul pe care ministerul îl propunea prin proiectul de ordonanţă de urgenţă nu era funcţional. Am calculat pe zeci de abonamente şi nici măcar nu am fi ajuns la 70% din preţul real al abonamentelor.

Eugen Ilea, vicepreşedinte Federaţia Naţională a Părinţilor: Inconsecvenţa dată de către autorităţi pe acest subiect duce la un mare semn de întrebare. Vor sau nu vor să asigure transportul pentru copiii noştri?

Potrivit aceleiaşi ordonanţe, în cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară aceasta poate fi majorată cu până la 50%. Chiar şi aşa, reprezentanţii elevilor spun că tot trebuie să vii cu bani de acasă pentru a ajunge la şcoală.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educaţiei. Dacă se află la o distanţă mai mare de şcoală, poate merge până la 300 de lei alocaţia forfetară. Dacă abonamentul este mai scump, poate fi crescută Cu până la 50%, adică 450 de lei pe lună pentru distanţă mare şi un operator de transport care a impus tarife foarte mari.

O primă discuție a ordonanței în comisia de dialog social a fost amânată. Ministrul Educaţiei anunţă că discuţia vă fi reluată joi.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea