Trebuie „să re-fermecăm” Champs-Elysées! Bulevardul va fi înfrumusețat cu o copaci și plante, iar traficul va fi redus în zonă

12 Mai 2022, 09:12 (actualizat 12 Mai 2022, 09:46) Știrile TVR |

Plan de ecologizare și reabilitare a Champs-Elysees / FOTO: Facebook

Denumit „Réenchanter les Champs-Elysées„, proiectul susţinut de Primăria din Paris, consilieri locali şi Comitetul Champs-Elysées (ce grupează comercianţi şi companii de pe acest bulevard, n.r.) urmează să fie realizat în două etape.

Prima ar trebui să fie finalizată până la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris, din vara anului 2024. Cea de-a doua nu dispune deocamdată de un calendar bine stabilit.

În mod concret, cele două extremităţi ale bulevardului parizian lung de doi kilometri vor găzdui schimbările cele mai vizibile.

Mai întâi, în Place de la Concorde, unde grădinile situate de o parte şi de alta a bulevardului, în prezent în mare parte defrişate, urmează să fie transformate.

„Vom reface aceste grădini în veritabile grădini de promenadă„, a promis primarul socialist din Paris, Anne Hidalgo, într-o conferinţă de presă.

O sută de arbori vor fi plantaţi şi mai multe străduţe vor deveni pietonale, a precizat Anne Hidalgo, care doreşte „să redea prospeţime” metropolei franceze, pentru ca aceasta să se adapteze la schimbările climatice.

Mai puţine maşini

O altă schimbare majoră pentru 2024 va avea loc în jurul Arcului de Triumf din Paris, unde sensul giratoriu din Place de l’Etoile va beneficia de o reducere a densei sale circulaţii rutiere.

„La Arcul de Triumf, ceea ce vom face va fi o mărire a inelului pietonal” care înconjoară monumentul, a explicat Anne Hidalgo.

„Va fi o îngustare a spaţiului pentru maşini, prefer să fiu foarte clară. Pentru că acesta este modul în care trebuie să ne gândim la oraşul de mâine”, a adăugat ea.

Însă reducerea traficului motorizat, o chestiune promovată de Anne Hidalgo şi subiect politic sensibil, nu priveşte deocamdată bulevardul în sine, care are pe fiecare sens două benzi de circulaţie pentru automobile şi o bandă pentru autobuze şi taxiuri.

În ceea ce priveşte acest subiect, „primarul a acceptat (…) să discute, să negocieze, ştiu că are părerile ei, iar noi pe ale noastre”, a declarat Marc-Antoine Jamet, preşedintele Comitetului Champs-Elysées.

În partea superioară a bulevardului, apreciată de comercianţi şi de turiştii străini, trotuarele şi mobilierul urban, pe alocuri învechite, vor fi renovate, au dat asigurări aleşii locali.

Până în 2024, Primăria din Paris va contracta fonduri de 26 de milioane de euro pentru toate lucrările programate, la care se vor adăuga 6 milioane de euro de la Solideo (compania de livrări pentru lucrări olimpice) pentru siturile vizate de Jocurile Olimpice, precum Place de la Concorde şi Grand Palais.

Reînverzirea Place de la Concorde

Miza este readucerea parizienilor pe acest bulevard legendar al oraşului, amenajat în 1670 şi care a reuşit să traverseze epocile.

Trebuie „să ‘re-fermecăm’ una dintre vitrinele cele mai emblematice ale capitalei, cel mai renumit dintre bulevardele pariziene, care suferă pentru că a pierdut mult din splendoarea lui în ultimii 30 de ani”, a declarat primarul arondismentului VIII din Paris, Jeanne d’Hauteserre.

Debordând de lume până la jumătatea secolului al XX-lea, bulevardul Champs-Elysées a fost puţin câte puţin abandonat de parizieni şi a devenit apreciat mai mult de turiştii străini şi clienţii magazinelor de lux.

Terasele sale vor fi, tot până în 2024, „armonizate”, un subiect sensibil pentru comercianţi, care a fost încredinţat designerului belgian Ramy Fischler.

Şi, dincolo de termenul-limită care precede Jocurile Olimpice, transformarea bulevardului parizian va trebui să continue. Elaborarea proiectului său de reamenajare a fost acordată arhitectului Philippe Chiambaretta.

Place de la Concorde, în prezent integral pavată cu piatră cubică, se va afla în centrul acestor transformări.

Va trebui „facilitată traversarea”, „să se redea acces la monumente, Obelisc şi fântâni” şi să se „reînverzească” această piaţă, considerată în prezent „un cuptor”, a explicat Philippe Chiambaretta.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea