Trei companii şi un broker au fost amendate de Consiliul Concurenței pentru înțelegeri pe piața asigurărilor de aviaţie din România

Consiliul Concurenţei a amendat trei companii şi un broker de asigurări cu peste 15 milioane de lei, pentru înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa asigurărilor de aviaţie din România, informează marţi Consiliul Concurenţei.

27 Decembrie 2022, 15:41 (actualizat 27 Decembrie 2022, 15:55) Știrile TVR |

Avion. Arhivă / FOTO: pixabay.com

Companiile sancţionate cu o sumă de 15.120.582 lei sunt: Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig şi brokerul de asigurări Aon România.

„În urma unei investigaţii, autoritatea de concurenţă a constatat că Aon România Broker de Asigurare Reasigurare S.R.L., Assicurazioni Generali S.p.A. UK Branch, Generali România Asigurare Reasigurare S.A. şi Omniasig Vienna Insurance Group S.A. s-au înţeles şi au intrat într-un acord de cooperare ce viza piaţa asigurărilor de aviaţie pentru clienţii mari din România. Practic, prin realizarea acestui acord, companiile şi-au împărţit clienţii mari în patru licitaţii organizate de aceştia (Romatsa, Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” – CNAB şi Romaero), în acest fel eliminând concurenţa dintre ele”, se menţionează în comunicatul autorităţii de concurenţă, remis AGERPRES.

Companiile au recunoscut încălcarea Legii concurenţei şi, ca urmare, au beneficiat de o reducere a amenzii. Astfel, Consiliul Concurenţei a aplicat următoarele sancţiuni: Aon România – 343.731 lei, Generali S.p.A. UK Branch – 8.163.743 lei, Generali România – 1.892.846 lei şi Omniasig – 4.720.262 lei.

Aon România, parte din grupul Aon, este un broker de asigurări şi consultant în materie de management al riscurilor, specializat în intermedierea riscurilor complexe, precum cele aferente industriei de aviaţie.

Generali S.p.A. UK Branch este o sucursală a grupului Generali, prezentă pe piaţa londoneză a asigurărilor şi reasigurărilor de aviaţie, iar Generali România, parte a aceluiaşi grup, este o companie de asigurare şi reasigurare prezentă pe piaţa din România.

Omniasig este o companie locală de asigurare şi reasigurare, membră a grupului Vienna Insurance Group.

Potrivit sursei citate, Legea concurenţei interzice orice înţelegeri sau acorduri între companii care restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care împart pieţele.

Deciziile Consiliului Concurenţei sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancţionare a autorităţii de concurenţă şi execută amenzile.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea