Trei israelieni, principalii suspecți ai asasinatului de duminică, din Istanbul, au fost reținuți la București

Principalii suspecți ai asasinatului de duminică, din Istanbul, 3 cetățeni israelieni, au fost reținuți la București, în mai puțin de 48 de ore. Nu ar fi fost posibil fără colaborarea Bulgariei. Au fost momente în care polițiștii români au crezut că nu mai au vreo șansă să-i rețină pe suspecții căutați de autoritățile din Turcia. Erau sub ochii lor și, în utimele minute, au reușit să-i prindă pe cei 3 înainte să părăsească teritoriul României.

Operațiunea declanșată de Turcia după crima din Istanbul, de duminică seară, a mobilizat și poliția din statele vecine. Totul contracronometru.

Un israelian de origine arabă a fost ucis și doi însoțitori au fost grav răniți.

Autorii suspectați au fugit imediat și, în mai puțin de 3 ore, intrau în Bulgaria. Autoritățile de acolo i-au reperat și i-au monitorizat.

Marius Popescu, reporter TVR: Surse judiciare susțin că ieri poliția bulgară a informat autoritățile române că cei trei suspecți ar fi trecut în România. Poliția a început, la rândul ei, supravegherea, numai că pentru ore întregi nu s-a putut atinge de cei trei bărbați, în lipsa unui document extrem de important.

Israelienii urmăriți au ajuns pe aeroportul din Otopeni și se pregăteau să se îmbarce într-o cursă de Tel Aviv, spun surse judiciare. Autoritățile turce au fost anunțate imediat.

Fără mandate internaționale de arestare românii nu puteau face nimic.

Surse judidiare spun că suspecții ar fi așteptat până în ultima clipă să se prezinte la controlul de frontieră, sperând că polițiștii le vor face o verificare formală, dacă le spun că sunt în întârziere. Mai erau câteva minute până la decolarea aeronavei către Tel Aviv.

Cosmin Andreica, preşedintele sindicatului Europol: Vorbim despre 15 minute magice, în care cele trei persoane puteau să părăsească țara, fără să poată să fie reținute. În astfel de situații există o cooperare realizată prin centrele de cooperare internațională și sunt transmise în timp real toate informațiile, tocmai pentru ca statele și polițiile unde se află persoanele urmărite să reacționeze prompt.

Surse judiciare spun că suspecții s-ar fi îndreptat la un moment dat către ghișeele de verificare a pașapoartelor. Între timp, autoritățile române au primit și mandatele de urmărire din Turcia.

Laurenţiu David, purtător de cuvânt IGPF: Polițiștii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei celor în cauză. Aceștia au fost predați unei echipe opertive de la IPJ Ilfov, în vederea impunerii măsurilor legale.

Bogdan Constantinescu, fost ofițer Interpol: Cei care trebuie să se pronunţe asupra deciziei de extrădare sunt magistraţii. În cazul nostru este vorba de Curtea de Apel Bucureşti, care va trebui să pronunțe o hotărâre de extrădare care, evident, trebuie să rămână definitivă și apoi vorbim de predarea efectivă către autoritățile turce.

Întreaga procedură poate dura și câteva săptămâni, mai ales dacă avocații celor trei cetățeni israelieni vor depune contestații.

Distribuie știrea