Peste 30 de garnituri CFR, dar și altele ale unor operatori privaţi vor asigura zilnic legături directe între marile orașe ale ţării și stațiunile de la mare. Dar, atenție, se anunţă o vară fierbinte și agitată, avertizează sindicaliștii de la calea ferată, care ar putea intra în grevă de la 1 iulie.
Unele companii feroviare private au început deja să pună în circulație Trenurile Soarelui.
Din 16 iunie, și 32 de garnituri ale CFR Călători vor asigura zilnic, pe timpul verii, legătura marilor orașe cu stațiunile de pe litoral și cu Delta Dunării.
Călătorii se așteaptă la condiții decente.
Potrivit CFR Călători, o călătorie cu trenul de la București la Constanța durează, în medie, două ore și 20 de minute, timp care, în unele situații, poate fi greu de atins cu alte mijloace de transport.
Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „Pe ruta București-Constanța, prețul unui bilet la clasa a II-a începe de la 37 de lei în cazul trenurilor Regio și ajunge la 82 de lei, în cazul celor Intercity. Spre comparație, călătoria cu mașina costă, în medie, peste 100 de lei, dar poate fi mai ieftină decât cu trenul, în situația în care șoferul și pasagerii împart cheltuielile.”
De la Constanța la Mangalia însă, călătoria mai durează încă o oră, în condițiile în care linia nu este electrificată și sunt restricții de viteză. În plus, unele trenuri opresc în 10 stații. Chiar și așa, reprezentanții companiilor feroviare se așteaptă la un număr de călători mai mare cu 30% decât într-o perioada obișnuită.
Adrian Vlaicu, purtător de cuvânt, CFR Călători: „Recomandarea noastră este să îşi procure legitimaţiile de călătorie cu anticipaţie, să folosească chiar şi anticipaţia maximă de 30 de zile, unde pot beneficia şi de o reducere tarifară (…) astfel încât să putem evita trenurile supraaglomerate.„
Sindicaliștii de la Calea ferată avertizează însă că pot să apară probleme în circulația trenurilor.
Maxim Rodrigo, preşedinte, Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România: „Întârzieri din cauza infrastructurii sau din cauza defectărilor de locomotive, pentru că nu sunt bani nici pentru piese de schimb.„
Sindicaliștii mai avertizează că angajații de la calea ferată ar putea opri lucrul de la 1 iulie dacă autoritățile nu vor ține cont de solicitările lor de creștere a veniturilor.