Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne va continua în noiembrie examinarea cazului de dopaj al patinatoarei Kamila Valieva. La 15 ani, rusoaica a reuşit prima săritură cvadruplă din istoria JO

Examinarea de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a cazului patinatoarei ruse Kamila Valieva, al cărei test antidoping pozitiv a fost dezvăluit în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, din februarie 2022, va continua în noiembrie, pentru a permite părţilor să furnizeze documente suplimentare, a anunţat tribunalul cu sediul la Lausanne.

29 Septembrie 2023, 11:26 (actualizat 29 Septembrie 2023, 11:31) Știrile TVR |

Kamila Valieva a ratat podiumul olimpic la Beijing

O audiere cu uşile închise a început marţi şi era de aşteptat să se încheie la sfârşitul săptămânii. Însă, „în urma prezentării probelor de către părţi, completul a solicitat prezentarea unor documente suplimentare şi, pentru a le permite părţilor să examineze şi să răspundă acestor cereri, a decis să ţină încă două zile suplimentare de audieri pentru examinarea apelului„, a precizat TAS într-un comunicat citat de Agepres.

Aşadar, audierea se va relua pe 9 şi 10 noiembrie, la Lausanne„, arată sursa citată.

În cadrul acestei audieri, trei judecători au ascultat-o prin videoconferinţă pe tânăra patinatoare, în vârstă de 17 ani, precum şi experţi şi martori.

Kamila Valieva a fost testat pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, cu ocazia unui control efectuat în decembrie 2021, în timpul Campionatelor naţionale ale Rusiei, dar rezultatul a fost făcut cunoscut doar pe 8 februarie, la o zi după ce adolescenta a ajutat echipa Rusiei să cucerească aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urme un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei.

Sportiva rusă avea 15 ani în 2022 şi, ţinând cont de vârsta sa, ar fi trebui să beneficieze de confidenţialitate totală, conform regulilor Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). Însă faptul că rezultatul pozitiv a fost dezvăluit chiar în timpul Jocurilor Olimpice şi după victoria sa în concursul pe echipe, în care a reuşit prima săritură cvadruplă din istoria JO, a dat acestui caz o amploare deosebită.

În timpul Jocurilor de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu atribuie medalii pentru concursul de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea