• Mon. Jan 17th, 2022

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Trupele ruse încep retragerea din Kazahstan. La Bruxelles, începe Consiliul NATO-Rusia

Jan 12, 2022

Anunțul a fost făcut chiar de președintele Tokaev în cadrul unei video conferințe cu membrii noului cabinet kazah.

Faza cea mai grea a operaţiunii antiteroriste a fost depăşită. Situaţia în toate regiunile este stabilă. Pornind de la acestea, pot să declar că misiunea forţelor de menţinere a păcii din cadrul Organizaţiei pentru Securitate Colectivă s-a terminat cu succes, a declarat Kasim Tokaev, preşedintele Kazahstanului.

Moscova subliniază că trupele trimise în Kazahstan nu au luat parte la reprimarea violențelor, ci doar au îndeplinit sarcini de protejare a unor facilități militare, administrative sau cu caracter social.

Preluarea obiectivelor de importanţă strategică de către “pacificatori” ne-a permis să eliberăm o mare parte a efectivelor ministerelor de Interne şi Apărare. Aceste forţe sunt concentrate acum în lupta împotriva teroriştilor. La ora actuală, în Republica Kazahstan, continuă operațiunea antiteroristă. Ea va continua până la distrugerea completă a teroriștilor și reinstaurarea ordinii constituționale în țară, a afirmat Sultan Gameletdinov, ministrul kazah adjunct al Apărării.

Atât în Kazahstan cât și în Rusia se vorbește, la modul oficial despre așa-numite “grupări teroriste” coordonate din străinătate care au urmărit să organizeze o lovitură de stat.

Este trecut în plan secund , ba chiar nu se mai vorbește deloc despre nemultimirile sociale care încă persistă în societeta kazahă și care, de fapt, au stat la baza revoltelor care au izbucnit în Kazahstan în urmă cu o săptămână.

Source