#TuFaciSarbatoarea | Jandarm clujean, subofițer în Detașamentul Antiterorist, antrenorul tinerilor nevăzători. Totul a pornit de la o demonstrație de arte marțiale în care nu a reușit să execute mișcările legat la ochi

Un jandarm din Cluj este de 6 ani antrenorul de karate al unor campioni europeni și mondiali. Este vorba despre tineri cu deficiențe de vedere, pe care acest sport i-a învățat să simtă nu doar gustul victoriei, ci și bucuria de a face parte dintr-o echipă. Pentru jandarmul clujean, antrenamentele și competițiile câștigate au devenit un mod de viață, iar satisfacția supremă este pentru el faptul că le poate oferi acestor tineri șansa de a deveni campioni.

13 Decembrie 2021, 19:03 |

E deja tradiţie ca, înainte de Crăciun, când atmosfera sărbătorilor ne învăluie şi ne pregătim cu toţii să întâmpinăm vestea cea mare a Naşterii Domnului, TVR să vă aducă în case binele şi speranţa și să vă dea întâlnire la Telejurnal cu oamenii care, prin fapte bune, au puterea să schimbe vieţile celor din jur.

Ivan Claudian este subofiţer operativ la Detaşamentul Antiterorist din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca. El deține centura neagră în Jiu Jitsu și este fost practicant și antrenor de kickboxing.

În 2016, a participat la un stagiu de pregătire în artele marțiale, la București, unde a urmărit o demonstrație a unor tineri cu deficiențe de vedere. A fost provocat apoi să se lege la ochi și să repete mișcările. Fără succes, însă.

Ivan Claudian a simțit atunci că poate face mai mult pentru acești copii. S-a întors la Cluj și a devenit antrenor de karate pentru persoanele cu dizabilități.

Apolonia și-a pierdut vederea la 16 ani, din cauza unui tratament greșit. Acum este kinetoterapeut. Are studii în sociologie, asistență socială și psihopedagogie specială. Pe lângă toate, face și karate. Este în echipa lui Ivan Claudian încă din primul an. Nu lipsește de la niciun antrenament, iar sportul i-a oferit mai mult decât a sperat.

Și Alex este unul dintre primii elevi ai lui Ivan Claudian. Este pasionat de kickboxing, șah și istorie. Era în clasa a IX-a atunci când l-a cunoscut pe antrenor. Au trecut de atunci 6 ani.

Artele marțiale au devenit o parte din viața lui, iar atunci când este în mijlocul unei competiții uită de orice altceva.

Când vine vorba de competiții, antrenorul și sportivii trebuie să se descurce pe cont propriu. Nu există sprijin din partea autorităților, iar echipa se bazează pe familie, prieteni și pe Gruparea de Jandarmi Mobilă din Cluj, care le oferă sala de antrenament.

Rezultatele spectaculoase sunt însă impulsul de care au nevoie pentru a continua.

Tinerii își admiră antrenorul și spun că sportul a devenit o parte din viața lor. I-a disciplinat și le-a oferit echilibrul de care aveau nevoie. Acum, mai au un vis: să devină campioni.

Source

Distribuie știrea