Turbulențe pe bursele europene. Indicii bursieri au scăzut dramatic

Degringoladă pe bursele europene, după ce Gazprom a anunțat că Nord Stream 1 rămâne închisă. În plus, moneda euro continuă să piardă teren în fața dolarului american, iar prețul gazelor naturale a urcat din nou vertiginos: cu 30 la sută, la deschiderea tranzacțiilor de astăzi.

05 Septembrie 2022, 13:04 (actualizat 05 Septembrie 2022, 18:12) Știrile TVR |

DAX, indicele bursier din Germania, a scăzut cu 3,1 la sută, la deschiderea tranzacțiilor.

Firmele germane de utilități au înregistrat pierderi masive: acțiunile au scăzut cu 2 până la 11 procente. Gigantul rus Gazprom a anunțat vineri că Nord Stream 1, conducta prin care livrează gaze naturale în Europa, va rămâne închisă.

Investitorii se tem că, în prag de iarnă, prețurile la energie – și așa mult mai mari decât acum an – vor crește și mai mult.

De altfel, prețul gazelor naturale, pe piețele europene, la anumite contracte, a crescut cu 30 la sută în deschiderea ședințelor de tranzacționare.

Barilul de petrol s-a scumpit cu doi dolari.

Carsten Brzeski, analist financiar: Tranzacţiile au început din nou cu probleme. Preţul gazelor a crescut din cauza închiderii Nord Stream 1. Aspectele privind Nord Stream 1 arată cât de dificilă va fi iarna. Vom trece iarna dacă depozitele de gaze sunt pline. Dar rămâne problema preţului. Preţul la gaz, ţiţei şi energie va rămâne extrem de ridicat.

Toate turbulențele de pe piețe sunt provocate de anunțul Gazprom că Nord Stream 1 rămâne închisă pe termen nedefinit, sub pretextul unor defecțiuni tehnice.

Moscova dă vina pe Occident pentru cea mai gravă criză energetică din istorie.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin: Ştiţi că problemele la pompare au apărut din cauza sancţiunilor impuse Rusiei. Funcţionează o singură turbină şi aceea prost. Apar defecţiuni.

Moscova susține că Nord Stream va fi repusă în funcțiune dacă Occidentul ridică sancțiunile.

Uniper, cel mai mare importator de gaz din Germania, a anunțat că nu este exclusă raționalizarea gazelor naturale, după închiderea definitivă a conductei Nord Stream 1.

Source

Distribuie știrea