Turismul balnear, la pământ: Fostele băi din Brașov, comori uitate, ale căror ape își irosesc proprietățile vindecătoare

O comoarã prea puţin exploatată ar putea aduce România în topul celor mai vizitate ţări europene. Izvoarele termale şi minerale de la noi reprezintă cea mai importantă sursă de ape medicinale din Europa de sud-est, cu efecte terapeutice bine cunoscute. Chiar şi aşa, multe dintre aceste ape se scurg în râuri şi îşi irosesc proprietăţile vindecătoare. În judeţul Braşov sunt cel puţin 6 locuri în care odinioară existau amenajări balneare, însă, în prezent, cele mai multe sunt în ruină.

05 August 2022, 20:02 (actualizat 05 August 2022, 21:03) Știrile TVR |

Veneția de Jos, Perşani, Rupea, Homorod, Rodbav, Codlea sau Zizin sunt câteva dintre localitățile brașovene binecuvântate de natură cu izvoare geotermale și minerale. Celebre cândva pentru turismul balnear, acum în unele dintre aceste localități nu mai există niciun semn care să amintească de apele cu proprietăți terapeutice.

Băile din Veneția de Jos

În urmă cu o sută de ani, lânga Veneţia de Jos, un comerciant local a construit bazine și cabine cu băi cu apă rece și caldă, pentru a valorifica proprietățile celor 11 izvoare din zonă. În anul 1962 Băile au fost închise. Însă, șapte izvoare încă mai sunt active, fără a fi exploatate.

Povesteau bunicii, străbunicii noștri, că veneau oameni pe care îi aducea cu carul și stăteau acolo zile întregi, bineînțeles vara, făceau împachetări și plecau oamenii pe picioarele lor acasă”, povestește Aurelia Bîtă Stoica, fost primar al comunei.

Analize de laborator arată că apă izvoarelor „venețiene” conține minerale extrem de benefice în tratamentul anemiei și afecţiunilor ortopedice, gastrice sau ginecologice. Doar localnicii și câțiva turiști mai știu de existența nămolului terapeutic, din fostele băi.

Drumul până la izvoare este pietruit și au fost amenajate 3 bazine iar primăria speră că băile de altădată să revină la viață.

”Primăria Parău nu prea are fonduri pentru investiţîi, nici într-un parteneriat public-privat. Căutăm posibili investitori. Se pot amenaja, imobile, construcţii Horeca”, spune Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.

Băile Homorodului

O altă comoară nevalorificată sunt fostele băi ale Homorodului. Zeci de ani s-au tratat oameni aici, pînă pe la începutul anilor 90, cînd au fost închise. Locul constituie o atracție turistică datorită celor cîțiva vulcani noroioși, de care știe destul de puțînă lume.

Înainte, oprea trenul aici și veneau oamenii în cârje. Cînd plecau mergeau bine, mergeau pe picioare. Foarte frumos a fost. Făceai baie. Te spălai întâi cu nămol, după aceea erau camere unde făceai baia. Era medic. O fost un restaurant. O fost camere unde puteai să dormi”, povestește o localnică din Homorod, care a lucrat la fostele băi.

În România sunt doar 30 de stațiuni balneare acum, evaluate anual de Asociația Română de Balneologie.

Source

Distribuie știrea