Ucraina îşi propune să îndeplinească, până la sfârşitul anului, condiţiile pentru demararea negocierilor de aderare la UE

Ucraina îşi propune să îndeplinească toate condiţiile pentru demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană până la sfârşitul acestui an, a declarat, luni, premierul ucrainean. Denîs Şmîhal propune un calendar extrem de rapid, relatează dpa, citată de Agerpres.

05 Septembrie 2022, 21:49 (actualizat 05 Septembrie 2022, 22:02) Știrile TVR |

Ucraina-UE

Ucraina plănuieşte să îndeplinească toate cele şapte condiţii puse acestei ţări atunci când a primit statutul de candidată la aderare, în iunie, a spus Şmîhal în marja negocierilor cu reprezentanţi ai UE, la Bruxelles.

Atât guvernul, cât şi poporul ucrainean sunt uniţi şi angajaţi să realizeze aderarea la UE, a subliniat premierul Ucrainei.

Ucraina a aplicat pentru statutul de membru în UE la câteva zile după declanşarea invaziei ruse şi a primit statutul de candidat la aderare în mai puţin de patru luni, un proces ce poate dura în mod obişnuit câţiva ani.

Oricum, liderii UE au atenţionat deja că ar putea dura “decenii” înainte ca Ucraina să adere la UE.

UE susţine că Ucraina trebuie să îndeplinească întâi şapte condiţii înainte ca negocierile oficiale de aderare să poată începe.

Printre acestea se numără necesitatea de a combate corupţia şi puterea oligarhilor, precum şi de a îmbunătăţi sistemul judiciar şi independenţa mass-media.

Source