Ucraina respinge orice implicare în exploziile de la Nord Stream. „Un astfel de act poate fi realizat doar cu resurse tehnice și financiare extinse. Și cine deținea toate acestea la momentul exploziei? Doar Rusia”

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a negat implicarea Ucrainei în exploziile care au avariat gazoductul Nord Stream 2 și a arătat cu degetul spre Rusia, într-o declarație făcută la o zi după ce Germania a emis mandat de arestare pe numele unui scafandru ucrainean, relatează Reuters.

„Un astfel de act poate fi realizat doar cu resurse tehnice și financiare extinse. Și cine deținea toate acestea la momentul exploziei? Doar Rusia”, a declarat Podoliak.

Conductele Nord Stream 1 și 2, care transportă gaze pe sub Marea Baltică, au fost distruse de o serie de explozii în septembrie 2022, la șapte luni după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei.

Procurorii polonezi au declarat miercuri că Polonia a primit un mandat european de arestare emis de Berlin în legătură cu atacul, dar suspectul, un bărbat ucrainean identificat doar ca Volodimir Z. Bărbatul a părăsit deja Polonia.

Bărbatul, un instructor de scufundări identificat doar ca Volodimir Z, se crede că a locuit ultima dată în Polonia și se presupune că, în septembrie 2022, s-a scufundat noaptea la 80 de metri pe fundul mării pentru a planta dispozitive explozive pe conductele care mergeau din Rusia în Germania.

Dispozitivele explozive au fost detonate la 26 septembrie, la șapte luni după începerea invaziei rusești în Ucraina. Patru scurgeri mari de gaze au fost descoperite pe ambele conducte Nord Stream în apropierea insulei daneze Bornholm, ceea ce a dus la scoaterea din funcțiune a conductelor. Institutele seismice au înregistrat două explozii subacvatice pe conductele construite între 2010 și 2012 pentru a transporta gaz rusesc către Germania. La momentul exploziei, acestea nu erau în funcțiune, dar conțineau gaz.

Conform relatărilor din ziarele Süddeutsche și Die Zeit, precum și ale radiodifuzorului ARD, Germania a solicitat pentru prima dată Poloniei arestarea bărbatului în iunie, dar se crede că acesta a intrat în clandestinitate, potrivit unor surse de securitate citate în rapoarte.

Biroul procurorului general german, care a investigat cazul chiar și după ce Danemarca și Suedia au renunțat la anchetele lor respective, a refuzat să comenteze.

Distribuie știrea