Ucraina a fost ținta rușilor cu mult înainte de invazia de anul trecut. Experți ucraineni în comunicare vorbesc despre cum au fost nevoiți oficialii de la Kiev să poarte bătăliile pe terenul propagandei. Au investit masiv, ajutați de ONG-uri și specialiști.
Ucraina s-a pregătit înainte de începerea războiului ca să facă față asaltului propagandei ruse. A fost un efort colosal, din care pot învăța și alte state, inclusiv România. Lupta împotriva dezinformării a însemnat inclusiv inițiativa care a permis ca televiziunile ucrainene să îşi unească forțele.
Maria Kovach, expert, Ministerul Culturii şi al Politicilor de Informaţii din Ucraina: Cu 10 luni înainte de invazie, ţara noastră a lansat două instituţii guvernamentale pentru a contracara dezinformarea. Aceste centre au devenit canale puternice pentru a răspândi informaţii reale către publicul domestic. Noi suntem cu un pas în faţa propagandei ruseşti şi suntem pregătiţi să împărțim această experiență, pentru ca societăţile civile din România şi Ucraina să fie mai puternice în această luptă.
ONG-ul ucrainean Stop Fake a început să lucreze în 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Experții observă acum o anumită oboseală, care poate permite propagandei ruse să lovească necruțător.
Olga Yurkova, reprezentant al ONG-ului Stop Fake: Se pare că, în acest moment, scopul Rusiei, a propagandei ruseşti este să convingă întreaga lume să se oprească din a ţine piept şi să înceapă negocieri. Naraţiunea lor e că vor negocieri, dar ei nu vor asta. Vor doar să ocupe Ucraina.
Andrei Stoiciu, organizatorul evenimentului: Dezinformarea nu este ceva ce trebuie vindecat. Asta facem noi cu experți, într-o discuție liberă, discutăm unde au fost mințiți, unde au dreptate, unde au fost manipulaţi, unde au greșit autorităţile.
Experienţa ONG-urilor şi a celor care se luptă cu dezinformarea în instituţiile de la Kiev se discută în aceste zile la Bucureşti, inclusiv cu reprezentanții Guvernului.