Ucraina “studiază” o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia

Guvernul ucrainean ”studiază” o propunere a Italiei pentru un plan de pace în 4 faze cu Rusia, a confirmat astăzi un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, relatează agenţia EFE.

20 Mai 2022, 20:34 (actualizat 20 Mai 2022, 20:43) Știrile TVR |

Steag Ucraina / FOTO: www.coe.int

Partea italiană ne-a împărtăşit viziunea sa asupra modului de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Propunerile relevante sunt în curs de a fi studiate”, a declarat reprezentantul MAE ucrainean.

În acelaşi timp, orice decizie politică trebuie să treacă prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”, a completat acesta.

Potrivit ministrului italian de Externe, Luigi Di Maio, Italia a prezentat la ONU un plan pentru ”facilitarea dialogului etapizat” între Rusia şi Ucraina.

Planul propus cuprinde 4 faze, începând cu o încetare a focului sub monitorizare ONU şi continuând cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană.

Următorul pas ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv a celor care privesc Peninsula Crimeea şi Donbasul, ajungând în final la un nou acord de securitate în Europa.

Propunerea italiană survine în momentul în care negocierile de pace ruso-ucrainene sunt suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie, nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese.

Rusia a acuzat săptămâna aceasta Ucraina că a abandonat procesul de negociere, după ce anterior Kievul revenise asupra unor propuneri formulate la Istanbul. În opinia oficialilor ruşi, aceste schimbări de poziţie ale Ucrainei sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi consilierul său Mihailo Podoliak, membru al echipei de negociatori, au recunoscut în declaraţiile lor că obiectivul Ucrainei la ora actuală este ca războiul declanşat de Rusia să se încheie prin înfrângerea acesteia din urmă pe câmpul de luptă.

Sursa: Agerpres

Source