Ucraina va avea cea mai dificilă săptămână de la căderea lui Mariupolului, avertizează specialiștii militari occidentali

23 Iunie 2022, 08:43 (actualizat 23 Iunie 2022, 09:02) Știrile TVR |

Război Ucraina

În ultimele două zile, rușii au avansat în mai multe sate la sud de Lysychansk, deși nu fără a suferi pierderi din cauza focului de artilerie ucraineană. Într-adevăr, armata ucraineană susține că unele grupări tactice rusești sunt consolidate sau retrase pentru a-și restabili capacitățile de luptă.

Institutul pentru Studiul Războiului, în cea mai recentă analiză zilnică a câmpului de luptă, spune că o eventuală penetrare rusă din sud înseamnă că „ar putea fi capabili să amenințe Lisichansk, în următoarele zile, evitând în același timp o traversare dificilă a râului Siverskyi Donețk”.

Localități pierdute de Ucraina

Așezările pe care oficialii ucraineni le-au confirmat ca fiind pierdute miercuri se află toate pe malul vestic al râului Siverskyi Doneț, la o rază de 10 kilometri de periferia de sud a orașului.

Rușii se apropie de Lisichansk, întărinsu-și pozițiile în orașele din apropiere. Orașul este bombardat de avioane“, potrivit Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale Luhansk.

Hayday a recunoscut că a fost „dificil” în zona de la sud de Lisichansk. „Inamicul a intrat în Toshkivka, ceea ce i-a permis să intensifice focul asupra altor așezări”.

El a spus că forțele ruse au fost încartiruite în mai multe sate, situate imediat la sud de Lisichansk, inclusiv Ustynivka, Pidlisne și Myrna Dolyna, și înaintează spre Bila Hora. „Nu este ușor pentru soldații noștri să mențină apărarea”, a recunoscut el.

De-a lungul campaniei sale, Rusia a folosit tactica bombardamentelor intense înainte de a încerca să cucerească teritoriu după teritoriu. Comentariile lui Hayday sugerează că apărarea ucraineană din jurul Lysychansk a început să cedeze în fața unei puteri de foc mult mai mari a Rusiei, după săptămâni de bombardamente.

Forțele ucrainene continuă să lupte la marginea orașului învecinat Severodonețk și în comunitățile adiacente – și beneficiază de terenuri mai înalte în Lisichansk.

Dar liniile lor de aprovizionare deja compromise devin din ce în ce mai slabe, iar amploarea puterii de foc rusești distruge pozițiile defensive.

Cea mai grea săptămână pentru Ucraina

Pierderile suferite în ultimele zile, după săptămâni de rezistență hotărâtă, marchează probabil cea mai grea săptămână pentru armata ucraineană de la capitularea ultimilor apărători de la Mariupol.

Atacurile de lângă Lisichansk sunt efectuate în tandem cu eforturile reînnoite ale Rusiei de a distruge autostrada care duce spre vest, până la Bakhmut, o linie de comunicare critică pentru ucraineni. În unele locuri, forțele ruse se află la câțiva kilometri de autostradă.

Apărarea ucraineană de la Severodonețk și Lysychansk a consumat puterea de foc a multor unități rusești și le-a diminuat eforturile de a face progrese în regiunea vecină, Donețk. Cu toate acestea, rușii pot apela în continuare la rezerve ținute în zonele apropiate din sud-vestul Rusiei – în timp ce unele dintre cele mai bune unități ale Ucrainei sunt serios epuizate de luni de zile de atacuri cu proiectile grele, rachete, artilerie și aerian.

Dar dacă ucrainenii decid să se consolideze în preajma Lysychansk, probabil că va fi nevoie de eforturi substanțiale ale Rusiei, posibil peste săptămâni, pentru a-l cuceri, remarcă CNN. Până atunci, ar putea să semene cu orașele parțial distruse Severodonețk, Popasna și Mariupol.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.