UE prezintă planuri menite să ofere o mai bună protecţie copiilor împotriva abuzurilor sexuale online

Uniunea Europeană a prezentat miercuri planuri menite să protejeze mai bine copiii împotriva abuzurilor sexuale online, obligând furnizorii de servicii de internet să identifice, să raporteze şi să elimine orice astfel de materiale, indiferent de locul în care aceştia se află, relatează Reuters.

11 Mai 2022, 15:51 (actualizat 11 Mai 2022, 16:40) Știrile TVR |

Protejarea copiilor în mediul online

În ultimii zece ani, s-au schimbat dramatic atât tehnologiile digitale, cât și modul în care copiii le utilizează. Majoritatea copiilor își utilizează zilnic telefoanele inteligente și aproape de două ori mai mult decât în urmă cu zece ani. De asemenea, copiii încep să le folosească de la o vârstă mult mai fragedă (a se vedea EU Kids online 2020). Dispozitivele moderne oferă oportunități și avantaje, permițându-le copiilor să interacționeze cu ceilalți și să învețe online, fiind totodată un mijloc de divertisment. Însă aceste avantaje nu sunt lipsite de riscuri, și anume pericolul de a fi expuși la dezinformare, la hărțuirea cibernetică (a se vedea studiul JRC) sau la conținuturi dăunătoare și ilegale, de care copiii trebuie să fie protejați.

Noua strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii (Better Internet for Kids – BIK+) a fost prezentată de Comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson.

„Prin această nouă strategie, dorim să sprijinim accesul copiilor, în special al celor aflaţi în situaţii vulnerabile, la dispozitive şi competenţe digitale, dorim să combatem hărţuirea cibernetică şi să îi protejăm pe toţi copiii de conţinuturi online dăunătoare şi ilegale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă responsabilă cu „O Europă pregătită pentru era digitală”, citată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Noua strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii este componenta digitală a Strategiei cuprinzătoare a UE privind drepturile copilului și reflectă principiul digital „Protejarea și capacitarea copiilor și a tinerilor în mediul online”.

Aceasta a fost adoptată astăzi împreună cu o propunere privind un nou act legislativ al UE pentru protejarea copiilor împotriva abuzului sexual.

Pilonii strategiei:

  • Experiențe digitale sigure vizând protejarea copiilor de conținuturile, de comportamentele și de riscurile online care sunt dăunătoare și ilegale, precum și îmbunătățirea bunăstării acestora grație unui mediu digital sigur și adaptat vârstei.

Pentru ca mediul digital să devină un loc sigur pentru copii și tineri, Comisia va facilita elaborarea unui cod al UE pentru o proiectare adaptată vârstei și va solicita instituirea, până în 2024, a unui standard european privind verificarea online a vârstei.

  • Capacitarea digitală, astfel încât copiii să dobândească aptitudinile și competențele necesare pentru a face alegeri în cunoștință de cauză și pentru a se exprima în mediul online în condiții de siguranță și în mod responsabil.

Pentru a promova capacitarea copiilor în mediul digital, Comisia va organiza campanii de alfabetizare mediatică destinate copiilor, profesorilor și părinților, prin intermediul rețelei de centre pentru un internet mai sigur, care reprezintă coloana vertebrală a strategiei. De asemenea, Comisia le va oferi profesorilor posibilitatea de a urma module didactice prin intermediul portalului betterinternetforkids.eu. Rețeaua de centre pentru un internet mai sigur din statele membre, care este activă atât la nivel național, cât și la nivel local, va consolida sprijinul pentru copiii aflați în situații vulnerabile și va contribui la abordarea decalajului digital în materie de competențe.

  • Participarea activă și respectul față de copii, oferindu-le posibilitatea de a se exprima în mediul digital, cu mai multe activități conduse de copii pentru a promova experiențe digitale inovatoare și creative care să fie sigure.

Potrivit UE, 60% din materialele privind abuzuri sexuale asupra copiilor la nivel mondial se află pe servere din ţările UE.

Source

Distribuie știrea