Ultimele pregătiri pentru spitalele regionale. Viitorul Spital Regional de Urgență Cluj va fi a doua clădire ca mărime din țară. Construcția ar trebui să fie inaugurată în 2027

După aproape două decenii de dezbateri și controverse, construcția spitalelor regionale prinde contur. Vineri, la Cluj-Napoca a fost prezentată macheta tridimensională a celui mai mare spital din țară, un complex uriaș de clădiri, care va fi a doua construcție ca mărime din țara noastră, după Palatul Parlamentului. Proiectele celorlalte spitale regionale, din Iași și din Craiova, se afla în faza licitațiilor.

23 Iunie 2023, 20:51 (actualizat 23 Iunie 2023, 20:58) Știrile TVR |

Viitorul Spital Regional de Urgență Cluj va fi ridicat pe 14 hectare, în comuna Florești. Va avea 22 de săli de operație și 850 de paturi. Complexul ar trebui să fie gata în cel mult patru ani.

Laura Gafton, manager de proiect: Clădirea Spitalului Regional are o suprafață desfășurată construită de peste 174 de mii de metri pătrați. Cam jumătate din suprafața Casei Poporului. Trăim cu speranța că, cel puțin pentru 20 de ani, va fi o infrastructură extrem de modernă.

Spitalul Județean Cluj-Napoca funcționează acum în 33 de clădiri distincte, răspândite în tot orașul.

dr. Claudia Gherman, manager SCJU Cluj Napoca: Pacientul va avea acces mai rapid la metode de investigație, de diagnostic și, mai ales, de tratament, având toate unitățile interconectate.

Întregul proiect, care va costa aproape 700 de milioane de euro, va fi gestionat de Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate.

Adrian Popa, director, Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate: Principalul rol al ANDIS este acela de a implementa cele trei spitale regionale.

La Iași, autoritățile au lansat licitația pentru desemnarea firmelor care vor superviza construcția Spitalului Regional de Urgenţă. În noiembrie, când se anunță câștigătorul, vor începe săpăturile pe terenul din cartierul Moara de Vânt.

Laura Gafton, manager de proiect: A fost publicat în SEAP şi anunţul de participare privind serviciile de supraveghere a lucrărilor de construire, servicii care sunt, de fapt, împărţite în două categorii, serviciul de dirigenţie de şantier, şi servicii pentru managementul celor șase contracte necesare pentru finalizarea obiectivului de investiţii.

9.600 de panouri fotovoltaice vor furniza bună parte din energia necesară spitalului regional care ar trebui să fie inaugurat în 2027.

Pentru noul Spital Regional din Craiova licitația începe luna viitoare doar pentru prima faza a lucrărilor, care vor include împrejmuirea și relocarea utilităților, săpătură generală și organizarea de șantier.

Valoarea totală a investiției este de peste 2, 9 miliarde de lei, iar fondurile europene vor fi investite în acest spital vor fi de peste 220 milioane de lei. Va avea șapte niveluri, cu 807 paturi, din care 60 UPU, o parcare cu peste 1.100 de locuri și heliport.

De aproape 20 de ani se tot discută despre aceste spitale regionale. Opt erau gândite inițial. După ani de negocieri, Comisia Europeană a alocat României un miliard de euro pentru a le ridica, dar jumătate din sumă a fost pierdută acum doi ani pentru că statul nu a finalizat la timp nici măcar proiectele tehnice.

Source

Distribuie știrea