Un diplomat militar rus a fost expulzat din România, fiind declarat persona non grata. Premierul F. Cîțu: Decizia nu are legătură cu ce se întâmplă în alte ţări din UE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că un oficial din Ambasada Rusiei la București a fost expulzat din România. Este vorba despre Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse, declarat persona non grata pe teritoriul României, pe motiv că activitățile lui încalcă prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961. Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, crede că Rusia va reacţiona în oglindă şi va expulza diplomaţi români.

26 Aprilie 2021, 13:11 (actualizat 27 Aprilie 2021, 07:21) |

Ministerul român de Externe a luat această hotărâre după ce a constatat că acțiunile lui Alexey Grishaev contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

Amb. CRISTIAN DIACONESCU, expert politică externă: “În astfel de situații, persoana este declarată persona non grata. Menţiunea cât se poate de specifică este aceea că statul care retrage acreditarea nu este obligat să motiveze această decizie”.

Expulzarea diplomatului rus din România vine la doar câteva zile după ce țările baltice s-au alăturat unei liste, din ce în ce mai lungi de state europene care au făcut același lucru. Cehia a expulzat recent 18 diplomați ruși despre care premierul Andrej Babiš spunea că guvernul are dovezi clare că ar fi lucrat pentru serviciile de informații militare ruse. În replică, Moscova a declarat persona non grata 20 de diplomați cehi, punând în incapacitate de funcționare ambasada Cehiei în Rusia.

Prof. DAN DUNGAGIU, analist politic: “Dacă plecăm de la ipoteza că România s-a solidarizat cu Cehia şi cu celelalte state din estul și centrul Europei, atunci întrebarea este de ce alte state din est – Ungaria, Croaţia, Slovenia – nu au expulzat niciun diplomat şi mai ales de ce nu există un gest similar în spaţiul occidental”.

Premierii Poloniei, Ungariei și Slovaciei și-au exprimat, astăzi, „solidaritatea totală” cu Cehia, se spune într-o declarație adoptată după o reuniune online de urgență a țărilor de la Vișegrad.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE: Decizia privind expulzarea din România a adjunctului ataşatului militar din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în alte ţări din Uniunea Europeană, nu face parte dintr-o campanie, a declarat, luni, premierul Florin Cîţu, invitat la TVR, la Tema Zilei, în Telejurnalul de la ora 20.00: „Referitor la comunicatul de astăzi, eu nu aş lega-o (decizia expulzării adjunctului ataşatului militar rus – n.r.) pe seama unei campanii sau unei reacţii solidare cu ceea ce se întâmplă în alte ţări. În România a fost o decizie luată, asumată şi am mers mai departe. A fost o decizie pe care o luăm şi nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în alte ţări din UE”.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961. Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, se arată într-un comunicat al MAE.

Source

Distribuie știrea