„Un focar perfect pentru paranoia sârbă”. The Spectator: Novak Djokovic și adevăratul motiv pentru care mulți sârbi susțin Rusia

Novak Djokovic nu este străin de controverse. În urmă cu un an, starul sârb al tenisului a fost expulzat din Australia după ce nu a respectat regulile de vaccinare anti-covid impuse de această țară. Organizatorii Open-ului Australiei se luptă din nou cu flăcările lui Djokovic, scrie The Spectator.

27 Ianuarie 2023, 11:20 (actualizat 27 Ianuarie 2023, 11:24) Știrile TVR |

Novak Djokovic și Roger Federer / FOTO: Wimbledon/Facebook

De data aceasta, tatăl lui Djokovic, Srdjan, este cel care are probleme după ce s-a pozat cu susținători ai președintelui rus Vladimir Putin în fața arenei Rod Laver din Melbourne. Djokovic senior a fost fotografiat alături de un bărbat care ținea în mână un steag rusesc inscripționat cu chipul lui Putin și purta un tricou imprimat cu simbolul Z pro-război. Într-o înregistrare video a incidentului, Srdjan pare să spună „Trăiască rușii!”. Canalul de YouTube Aussie Cossack, unde a apărut prima dată clipul, este condus de Simeon Boikov, un activist pro-rus, care este acuzat că a agresat un bărbat la un miting ucrainean din Sydney luna trecută.

După ce clipul a fost filmat, patru fani au fost evacuați de poliție după ce au scandat sloganuri pro-Rusia și pro-Putin. Scenele urâte s-au desfășurat miercuri seară, după ce Djokovic tocmai îl învinsese pe rusul Andrey Rublev în două seturi, ajungând în semifinale.

Organizarea demonstrației la un meci între un sârb și un rus nu a fost o coincidență: probabil că a fost motivată de sentimentul de fraternitate care continuă să îi unească pe mulți din cele două țări pe tema războiului din Ucraina.

Mii de oameni au ieșit pe străzile din capitala Serbiei, Belgrad, în sprijinul Rusiei în martie anul trecut, la doar câteva zile după invazia lui Putin. Moscova este văzută de mulți sârbi ca un aliat mai de încredere decât va fi vreodată Occidentul. Acest lucru se datorează în mare parte sprijinului Rusiei pentru pretențiile Serbiei asupra Kosovo și resentimentelor nepieritoare ale sârbilor față de intervenția occidentală în timpul războaielor balcanice din anii 1990.

Acțiunile tatălui lui Djokovic nu spun nimic, desigur, despre convingerile politice ale fiului său. Dar cel mai mare sportiv al Serbiei este, ca toți sârbii, obișnuit cu o cultură politică internă care, în mod paradoxal, prezintă Serbia ca pe o victimă a unui Occident dominator, în timp ce, totodată, tânjește după beneficiile economice pe care le poate aduce apartenența la Occident.

Acoperirea sârbă a scandalului a reflectat acest sentiment de victimă. Presa locală din Belgrad prezintă indignarea occidentală cu privire la incidentul de la Melbourne ca pe o încercare de a-l abate pe Djokovic de la cursa sa pentru un nou Grand Slam. Unul dintre cele mai populare tabloide sârbești a calificat consecințele ca fiind un „nou atac la adresa lui Novak”, afirmând că „în loc să vorbească despre Slam-ul perfect al lui Novak de până acum, presa din Australia și din Europa scrie, din păcate, despre «scandal» și cere Australian Open să reacționeze”. Ziarul continuă să se deplângă: „ceea ce este rău în toată această situație este că ea creează o tensiune și o presiune inutile pentru Novak.”

Controversele din jurul lui Djokovic din ultimii ani au făcut din el un focar perfect pentru paranoia sârbă. Tratamentul lui Djokovic în Australia, anul trecut, în legătură cu poziția sa față de vaccinul împotriva covid, a generat multă simpatie în țara sa natală. La întoarcerea sa acasă după calvar, președintele Aleksandar Vučić, omul forte, l-a sărbătorit ca pe un erou.

Djokovic însuși nu a făcut prea multe pentru a încuraja această viziune despre el ca fiind un erou sârb și este foarte posibil să fie neliniștit în această privință.

Source

Distribuie știrea