Lecție de omenie oferită de un grup de voluntari străini în Bihor. Mai mulți elevi de la o prestigioasă şcoală elvețiană lucrează la ridicarea unei case pentru două surori fără părinți din localitatea bihoreană Finiş. După ce și-au petrecut copilăria în orfelinate, ajunse la vârsta maturităţii au nevoie de un acoperiș deasupra capului, un loc pe care să îl poată numi acasă.
Elevii voluntari de la Școala Le Rosey din Elveţia au ajuns la începutul săptămânii în Oradea și vor rămâne acolo până joi.
Cum timpul este foarte scurt, tinerii s-au apucat imediat de treabă. Deși cei mai mulți nu au călcat vreodată pe un șantier, voluntarii au învățat repede să confecționeze elementele necesare pentru acoperișul casei.
Beneficiarele proiectului sunt două surori crescute în regim instituţionalizat şi care nu au mai nimic pe lume.
O asociaţie din oraşul Beiuş, specializată în ridicare de case pentru sărmani, a decis să le ofere o şansă în viaţă.
Ana Maria Lăzuran, beneficiară: De mult visam să avem o casă pentru mine și sora mea. Este o binecuvântare că au venit să ne ajute.
Printre voluntari se numără și o tânără cu origini românești.
Aurora, voluntar: Mama e din România și bunica. Mama a venit în italia la 14 ani, mama și bunica vorbesc română între ele, eu am ascultat și de acolo am învățat limba română.
Mary Bassiouni, profesor, Institutul Le Rosey, Elveţia: Noi, ce de la Institutul Le Rosey, venim aici din 2001, deci acesta nu e un proiect nou pentru noi. E e un proiect de tip „munceşti şi înveţi”, iar elevii pe care îi avem azi aici sunt mai tineri şi sunt foarte motivaţi şi entuziasmaţi că se află aici.
Institutul Le Rosey din Elveția e una dintre cele mai scumpe școli private din lume, unde taxa de şcolarizare este pe măsură, peste 130 de mii de dolari pe an. Elevii care reprezintă viitoarea elită mondială beneficieză acolo de programe academice, sportive și artistice complexe.