Un inginer peisagist şi-a văzut visul împlinit – şi-a construit un iglu în care petrece acum seri lungi de povești, ca la Polul Nord. Şi are spaţiu suficient şi pentru prieteni. Construcţia de 3 metri înălţime se află în localitatea clujeană Câțcău dar ar putea avea mare succes şi în staţiunile montane, la baza pârtiilor.
Virgil şi fiul lui au făcut mai întâi un iglu de dimensiuni mici, dar pasiunea pentru construcţie şi pentru poveștile cu urși polari și eschimoși l-au îndemnat să facă unul mai spaţios.
Virgil s-a născut în București, a crescut la Cluj și a petrecut mulţi ani la Londra dar a fost mereu îndrăgostit de viața la țară. Îi place nespus să-i aducă mai multă culoare. Când a făcut schițele pentru iglu nu și-a imaginat că într-o săptămână va fi gata.
Construcția pare un cuptor rustic, realizat din peste 150 de bolțari, construiți într-o matriță, în propria curte.
Fiecare bolțar cântărește între 30 și 60 de kilograme. Dacă în unele zile, zăpada a fost bună, în zilele geroase, a fost nevoie de puţin ajutor.
În iglu încap până la 10 persoane. Temperatura e constantă, între 6 și 8 grade dar poate fi folosit, la nevoie, şi un radiator. Cel mai mare ajutor pentru construcţia acestui iglu l-a primit de la colegul lui, Cristi Mureșan.
Virgil şi-ar dori să vadă astfel de igluuri în stațiunile montane, pe lângă pârtii, unde să-şi tragă sufletul cei pasionaţi de schi. Cel pe care l-a făcut el ar putea rezista până în martie când vrea să-l înlocuiască cu o construcţie similară, dar din pământ.