Un leu din 3 care circulă în România provine din evaziune fiscală. România este pe locul 3 la nivel de UE la capitolul economie subterană

Un leu din 3 care circulă în România este din evaziune fiscală, iar analiştii financiari estimează că-n perioada următoare economia subterană va creşte. Este efectul majorării taxelor şi impozitelor, care îi va încuraja pe unii să apeleze la servicii şi să cumpere bunuri de pe piaţa neagră. În primele 8 luni ale anului, statul a recuperat la buget peste 5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din deficitul bugetar al ţării.

02 Octombrie 2023, 18:45 Știrile TVR |

La fiecare 3 săptămâni, Nicoleta plăteşte pe întreţinera genelor cel puţin 150 de lei. Cu 30% mai mult faţă de anul trecut. Cum salariul ei nu a crescut, este nevoită să mai renunţe la unele servicii, pentru care ar plăti tot cu 30 de procente mai mult.

Nicoleta – clientă salon de înfrumusețare: Pentru extensiile de gene, clar că o să merg la un salon, pentru manichiură, de asemenea. Am nevoie să îmi tund bretonul o dată la două săptămâni. Pentru acest lucru nu voi merge de două ori pe lună să achit câte 50 de lei de fiecare dată pentru un lucru pe care pot să îl fac singură acasă.

În termeni populari, acest obicei se numeşte „economie”. În termeni economici se numeşte „evaziune fiscală de tip self employment”. Adică acele servicii pentru care fie nu plătim niciun ban pentru că ni le facem noi sau plătim la negru cuiva care ne cere preţuri mai mici. În mediul online sunt mii de anunţuri cu manichiuriste, pedichiuriste ori coafeze care îşi oferă serviciile acasă. Fenomenul va crește în perioada următoare, odată cu mărirea taxelor şi impozitelor.

Ruxandra Zaharia – antreprenor: Noi ca şi saloane avem deficit de personal, în momentul în care clientele preferă acasă, noi nu avem cum să mărim salariile. Sau nu avem cum să mărim salariile fără să mărim tarifele. Iar principalul motiv pentru care o clientă preferă să meargă acasă ar fi partea financiară. Mi-am pierdut deja speranţa de a avea manichiurist în salon.

Cristian Păun – profesor de economie: Cu cât măreşti taxele, şi cu cât le măreşti mai anapoda, vizavi de puterea de cumpărare a românilor poţi să ajungi ca această evaziune fiscală să devină foarte tentantă pentru foarte mulţi. Contrabanda să devină foarte tentantă pentru foarte mulţi şi atunci ajungi să nu mai ai resursele necesare să mai poţi controla fenomenul.

Dragoș Cabat – analist financiar: Dacă luăm în calcul că România impozitează excesiv munca salariată atunci înţelegem şi unul dintre motivele pentru care în România procentul acesta este de 30% aproape, mult mai mare decât în Germania unde este undeva la 8%, în Danemarca unde este 9,10%.

Principalele domenii în care s-a făcut evaziune fiscală în primele 8 luni ale anului au fost comerțul cu produse nealimentare, vânzarea de maşini şi construcţii.

Un leu din 3 care circulă în România este din evaziune fiscală, iar asta ne plasează pe locul 3 la nivel de Uniune Europeană la capitolul economie subterană. Cele mai mari deficite de TVA sunt în Bulgaria şi Croaţia, în timp ce cele mai mici sunt în Austria şi Ţările den jos.

În primele 8 luni ale anului, inspectorii antifraudă au verificat peste 22 de mii de firme şi au recuperat la buget mai mult de 5 miliarde de lei, mult sub nivelul economiei subterane de la noi. Combaterea fenomenului ar putea reprezenta una din soluţiile pentru gaura de la buget, care e de peste 42 de miliarde de lei.

Source

Distribuie știrea