Un militar ucrainean devine martirul unei națiuni întregi după ce imaginea executării lui cu sânge rece de către trupele ruse face înconjurul lumii. Zelenski: Au ucis cu brutalitate un războinic

07 Martie 2023, 10:41 Știrile TVR |

Un militar ucrainean devine eroul unei națiuni întregi / FOTO: Captură Twitter

Ucraina a deschis o anchetă penală cu privire la ceea ce consideră a fi „împușcarea brutală și nesăbuită a unei persoane neînarmate” de către ruși, surprinsă într-o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare, a anunțat procurorul general al țării, Andriy Kostin, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare privind videoclipul. Autoritățile ucrainene nu au precizat unde și când a avut loc execuția.

Procurorul general al Ucrainei a declarat pe Telegram că Serviciul de Securitate ucrainean a consemnat filmarea ca fiind un caz penal, în conformitate cu o parte a Codului penal al țării ce cuprinde încălcări ale legilor și cutumelor de război.

„Chiar și războiul are propriile sale legi”, a declarat Kostin, adăugând că procurorii din biroul său vor conduce cazul. „Există reguli de drept internațional ignorate sistematic de regimul penal rusesc. Dar, mai devreme sau mai târziu, va exista o pedeapsă”.

Șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat că bărbatul era un prizonier de război ucrainean și că incidentul face parte dintr-o „politică deliberată de teroare” a Rusiei.

„Uciderea unui prizonier este cea mai recentă crimă de război a Rusiei”, a scris Yermak într-un tweet. „Pentru fiecare astfel de crimă de război va exista o pedeapsă”.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a scris pe Twitter că videoclipul „oribil” este încă o „dovadă că acest război este un genocid”.

Kuleba a adăugat că este „imperativ” ca procurorul Karim Khan, de la Curtea Penală Internațională, „să lanseze o anchetă imediată asupra acestei crime de război odioase”.

„Autorii trebuie să răspundă în fața justiției”, a adăugat el.

Comisarul ucrainean pentru Drepturile Omului, Dmitro Lubinets, a declarat că a trimis înregistrarea video „partenerilor internaționali” ai țării.

„Încă o dată, rușii încalcă convențiile de la Geneva. Nu se vor putea sustrage de la responsabilitate pentru atrocitățile lor”, a scris Lubinets.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comentat videoclipul viralizat.

„Astăzi, a fost lansat un videoclip care arată cum ocupanții au ucis cu brutalitate un războinic care le-a spus curajos în față: ‘Glorie Ucrainei!’. Vreau ca toți să răspundem la cuvintele sale în unitate: ‘Slavă eroului! Slavă eroilor! Glorie Ucrainei!'”. „Vom găsi ucigașii”, a mai spus el.

Zelenski a adăugat că Ucraina nu va uita niciodată oamenii care au murit pentru țara lor și le-a mulțumit celor aflați pe câmpul de luptă.

„Înainte de moartea sa, (bărbatul) ne-a reamintit tuturor semnificația cuvintelor „Glorie Ucrainei!”, a declarat vicepremierul ucrainean, Irina Vereshchuk.

„Și vreau, de asemenea, ca fiecare dintre ocupanți, înainte de moarte, să își amintească această fotografie: un soldat ucrainean cu o țigară și o privire neînfricată”, a notat ea pe Telegram.

Sintagmele „Glorie Ucrainei” și răspunsul „Heroyam Slava” sau „Glorie eroilor” au căpătat o semnificație specială ca salut comun în viața publică de la începutul războiului. Au fost folosite, de asemenea, pentru a marca mobilizarea sprijinului internațional pentru Ucraina.

În câteva ore de la apariția imaginilor cu militarul ucrainean executat de ruși, #GloryToUkraine a devenit unul dintre cele mai importante hashtag-uri în trend pe Twitter.

Kievul a acuzat în repetate rânduri Moscova de torturarea și uciderea prizonierilor ucraineni.

În luna iulie a anului trecut, a apărut o înregistrare video care părea să arate un soldat rus torturând și ulterior ucigând un prizonier ucrainean. Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului s-a declarat consternată de imagini.

Luna trecută, Konstantin Yefremov, un locotenent rus de rang înalt care a fugit după ce a luptat în Ucraina, a descris pentru The Guardian modul în care trupele țării sale au torturat prizonierii de război și i-au amenințat pe unii cu violul.

De-a lungul războiului, Kremlinul a acuzat, de asemenea, soldații ucraineni că ar fi executat prizonieri de război ruși.

Autoritățile ucrainene și occidentale au adunat dovezi pentru mii de crime de război comise în Ucraina de invadatorii ruși. Moscova a continuat să nege că forțele sale au comis atrocități sau că au atacat civili.

Source

Distribuie știrea