Un pilot rus luat prizonier în Ucraina a fost condamnat la 12 ani de închisoare

Bombardament Harkov – martie 2022

Pilotul rus, al cărui nume nu a fost precizat de justiţia ucraineană, era comandant secund al unităţii a VI-a a Forţelor Aeriene din Districtul Militar Vest al armatei ruse.

Potrivit Procuraturii ucrainene, el a primit în martie 2022 ordinul de a distruge staţia de transmisiuni a Radioteleviziunii ucrainene din provincia Harkov, care, se precizează în comunicat, îndeplinea funcţii exclusiv civile.

Pilotul a executat ordinul lansând asupra obiectivului 8 bombe FAB-500, care au avariat structura metalică a turnului de emisie, făcând imposibilă funcţionarea acestuia conform standardelor de siguranţă. Au fost de asemenea distruse mai multe echipamente tehnice şi o parte a unei clădiri administrative.

La 10 zile după acest atac, avionul de vânătoare-bombardament SU-34 pilotat de acuzat a fost doborât de antiaeriana ucraineană. Pilotul rus a reuşit să se catapulteze, dar a fost capturat.

Pe lângă sentinţa penală, instanţa ucraineană a dispus pe cale civilă plata unor despăgubiri de 1,1 milioane de grivne (aproximativ 28.000 de euro) pentru pagubele produse obiectivelor lovite în bombardament.

În urmă cu o săptămână, alţi doi soldaţi ruşi luaţi prizonieri şi acuzaţi de Ucraina că au participat la bombardarea unor zone rezidenţiale pe frontul din estul ţării au fost condamnaţi la 10, respectiv 9 ani de închisoare.

Source

Distribuie știrea