Un proiect al Institutului pentru Sănătatea Mamei şi Copilului încearcă să scadă mortalitate infantilă din România, cea mai mare din UE

Peste 1.100 de copii din România au murit în pandemie înainte să prindă măcar un an de viaţă. Iar în primul trimestru din acest an a crescut mortalitatea infantilă, capitol negru la care ţara noastră este campioană europeană. Este şi un indicator al dezvoltării sociale, spun medicii de la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului. Ei au format aproape o mie de doctori şi de asistenţi din ţară pentru a salva cât mai mulţi copilaşi.

26 Iulie 2021, 21:04 |

Peste şase copii dintr-o mie mor, în România, înainte să împlinească un an. Deşi mortalitatea infantilă este de patru ori mai mică faţă de 1990, rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană. Este dublă faţă media europeană. Iar în primul trimestru, statistica arată o creştere: 6,6 la mie. În pandemie, mulţi părinţi s-au ferit de spitale.

Anul trecut, mulţi bebeluşi nici nu au mai apucat să ajungă acasă de la maternitate.

Dintre cei peste 1.100 de copii mai mici de 1 an care s-au stins în pandemie, aproape 60 la sută au murit înainte să împlinească măcar o lună de viaţă. Iar jumătate dintre aceştia au pierit chiar în prima săptămână după ce au venit pe lume.

Sunt mai ales dintre cei născuţi cu greutate prea mică sau prematuri. 100 dintr-o mie de micuţi decedaţi mult prea devreme aveau sub 1 kg şi jumătate.

Starea de sănătate a mamei, intervalul dintre doi copii succesivi, starea de nutriţie, obiceiurile alimentare, stilul de viaţă pot să conducă la creşterea frecvenţei greutăţii mici la naştere.

Între 15 şi 20 la sută dintre gravide nu beneficiază de nicio consultaţie prenatală. La natalitatea României înseamnă 20-30 de mii de persoane.

Peste o treime dintre bebeluşi au fost răpuşi de problemele de la naştere. Şi infecţiile respiratorii, unele prevenite prin vaccinare, dar şi malformaţiile şi anomaliile genetice, depistate tot mai adesea, îi doboară pe mulţi.

Mulţi micuţi care mor repede au părinţi săraci şi fără educaţie.

Cei mai mulţi mor însă la spital. Sunt prea puţine incubatoare şi locuri la ATI pentru nou-născuţi. De cinci ani, ministerul Sănătăţii a lansat o licitaţie, dar aparatele încă nu au ajuns în maternităţi.

Cadrele medicale luptă cum pot pentru fiecare micuţ. Aproape o mie de medici şi asistenţi din toată ţara au fost la cursuri resuscitare şi nu numai, într-un proiect al Institutului pentru Sănătatea Mamei şi Copilului.

Medicii implicaţi în proiect au făcut şi mai multe ghiduri cu ultimele informaţii medicale legate de copii, inclusiv cum să fie stabilizată starea bebeluşilor când îi transferă la spitale mai dotate.

Source

Distribuie știrea