Deși țara noastră încă nu este unde ar trebui să fie la capitolul reciclare, totuși, se fac pași importanți la colectarea ambalajelor. Sistemul de Garanție-Returnare sună promițător și avem primele date. Se pare că un român din doi reciclează ambalajele pentru a-și recupera garanția de 50 de bani. Nu este tocmai o avere, dar schimbarea începe cu fiecare dintre noi pentru un viitor mai verde.
Sistemul de Garanție-Returnare, sau pe scurt – SGR, a fost lansat în noiembrie, anul trecut, și reprezintă o etapă în direcția unui viitor mai sustenabil pentru țara noastră.
Practic, cumpărătorii primesc înapoi garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj de băuturi returnat. De la apă și răcoritoare, până la băuturi alcoolice, fie că vorbim despre plastic, sticlă sau metal, ambalajele sunt acceptat în centrele de colectare. De menționat că nu toate pot fi primite.
Ambalajele trebuie să aibă inscripționat semnul „Ambalaj cu garanție” și nu pot depăși volumul de 3 litri. Situația nu este încă perfectă, dar sperăm noi că vor fi rezolvate și aceste probleme.
Peste 50% dintre consumatorii intervievați au participat până în prezent la Sistemul de Garanție-Returnare, conform unui studiu Kantar, citat de economica.net. Un sfert dintre participanți susțin că returnează constant ambalajele SGR, iar două treimi au returnat ambalajele SGR de cel puțin 3 ori în prezent.
Totodată, vedem că studiul atrage atenția și asupra celor care nu au luat parte încă la Sistemul de Garanție-Returnare puțin sub 40%. Dar vestea bună este că aceștia intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat.
Iar când vine vorba despre notorietatea Sistemului în rândul populației, avem și aici vești bune. 96% dintre români cunosc SGR. Este o creștere de 6% față de luna noiembrie 2023, când a fost lansat programul. În plus, aproape 3 sferturi dintre respondenți consideră că Sistemul de Garanție-Returnare este cea mai bună soluție pentru colectarea și reciclarea ambalajelor.
În acest context de participare activă și conștientizare, cifrele vorbesc despre un succes major: peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de consumatori, în timp ce producătorii au pus pe piață peste 1 miliard de ambalaje eligibile pentru SGR. Aceste date sunt nu doar cifre, ci mărturii ale unui angajament profund față de un mediu mai curat și mai sănătos pentru toți.
Mai sunt lucruri de reglat, dar direcția este bună. Și avem mare nevoie de o direcție bună la acest capitol. Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba despre reciclare. Iar țara noastră riscă să nu atingă obiectivele setate de Agenția Europeană de Mediu pentru 2025, atât în cazul deșeurilor municipale solide, cât și a deșeurilor de ambalaje. Vedem că diferențele sunt destul de mari iar sancțiunile vor fi din nou pe lista cheltuielilor României și anul viitor.