Un scaun vechi de 700 de ani primește un nou look pentru încoronarea regelui Charles al III-lea

02 Martie 2023, 13:36 (actualizat 02 Martie 2023, 13:44) Știrile TVR |

Scaunul Încoronării / FOTO: Captură London Live

Tronul antic, cunoscut sub numele de Scaunul Încoronării, a fost în centrul ceremoniilor englezești timp de secole, inclusiv în timpul lui Henric al VIII-lea, a Reginei Victoria și a regretatei regină Elisabeta a II-a.

Westminster Abbey – unde va avea loc ceremonia – descrie scaunul ca fiind „una dintre cele mai prețioase și faimoase piese de mobilier din lume” și spune că se află într-o „stare remarcabilă”, având în vedere vârsta sa.

Cu toate acestea, trebuie să fie supus unor lucrări de reabilitare înainte de ceremonia de încoronare, care va avea loc sâmbătă, 6 mai.

Se presupune că scaunul de stejar a fost fabricat în jurul anului 1300, potrivit unei declarații a abației, care a găzduit încoronarea a 39 de monarhi începând cu anul 1066.

Eduard I a comandat scaunul de 2,5 metri înălțime pentru a adăposti Stone of Scone – cunoscută și sub numele de Piatra Destinului – pe care a capturat-o în 1296, împreună cu coroana și sceptrul scoțian. Piatra, care a fost folosită ca scaun la încoronarea regilor scoțieni timp de secole, este acum păstrată în Scoția, dar este reunită cu scaunul pentru încoronările britanice.

Acoperit inițial cu foiță de aur, scaunul a fost decorat, de asemenea, cu sticlă colorată, precum și cu modele de păsări, vegetaţie și un rege pictat de maestrul pictor al lui Eduard I.

Krista Blessley, restauratorul de picturi al abației, curăță scaunul cu bureți și bucăţi de bumbac pentru a îndepărta murdăria, a relatat agenția britanică PA Media. De asemenea, ea încearcă să „stabilizeze” straturile aurii, atât pe scaun, cât și pe baza acestuia, care a fost restaurată în secolul al XVIII-lea.

„Este un adevărat privilegiu să lucrez la scaunul încoronării”, a declarat Blessley într-un interviu.

„Este atât de important pentru istoria țării noastre, a monarhiei și este cu adevărat unic, ca și restaurator, să lucrezi la ceva care face parte dintr-o colecție și care este încă folosit cu funcția pentru care a fost făcut”.

În ciuda importanței sale, scaunul a „suferit ocazional de-a lungul vieții sale”, potrivit abației. Pe spate există graffiti care datează din secolele XVIII și XIX, despre care se crede că este opera unor elevi și vizitatori locali. Pe una dintre sculpturi se poate citi: „P. Abbott a dormit în acest scaun 5-6 iulie 1800”.

Blessley a petrecut până acum patru luni lucrând la acest scaun. Ea a declarat pentru PA: „Are o structură stratificată foarte complexă, ceea ce înseamnă că este foarte predispus ca aurul de pe el să se desprindă.

„Așadar, o mare parte din ceea ce am făcut a fost să lipesc stratul aurit pentru a mă asigura că este bine fixat, iar apoi voi curăța suprafața, ceea ce îi va îmbunătăți puțin aspectul.”

Restaurarea va fi „complet invizibilă”, potrivit declarației abației, „dar va asigura conservarea acestor straturi istorice nu doar pentru Încoronare, ci și pentru secolele următoare”.

În ciuda vârstei sale, scaunul nu este cel mai vechi artefact implicat în ceremonie. Regele va fi uns cu ulei sfânt turnat în lingura de încoronare din argint aurit, care datează din secolul al XII-lea.

Source

Distribuie știrea