Un singur gram de sare este responsabil pentru milioane de atacuri de cord

12 Mai 2023, 13:26 (actualizat 12 Mai 2023, 13:27) Știrile TVR |

Un singur gram de sare este responsabil pentru milioane de atacuri de cord

Consumul de sare din China este unul dintre cele mai mari din lume, cu o medie de 11 g/zi, mult peste cele 5 grame recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Consumul ridicat de sare crește tensiunea arterială și, prin urmare, riscul de boli cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare reprezintă 40% din decese în China în fiecare an, iar urbanizarea și creșterea consumului de alimente procesate sau fast-food este considerat a fi unul dintre principalii factori declanșatori.

Este nevoie urgent de un program de reducere a sării care să fie viabil, coerent, durabil și care să vizeze sursele alimentare majore de sare actuale și viitoare din China.”, spun cercetărorii.

În cadrul primei etape din program, se are în vedere reducerea cu 1 g/zi a consumului de sare, obiectiv care se dorește să fie realizat într-un an. Următorul obiectivul intermediar al OMS este de reducere cu 30% până în 2025, ceea ce echivalează cu o reducere treptată de 3,2 g/zi.

Iar al treilea obiectiv constă în reducerea consumului de sare la mai puțin de 5 g/zi până în 2030, scopul acesta fiind stabilit de guvernul chinez, în planul său de acțiune pentru sănătate și dezvoltare, „China sănătoasă în 2030”; un plan plin de provocări, ținând cont că e vorba de o populație de 1,4 miliarde de oameni.

În ceea ce privește prima etapă, de reducere cu 1 g/zi, s-au luat deja câteva măsuri: introducerea unor programe educaționale ce se derulează în școlile chineze, utilizarea pentru consum a înlocuitorilor de sare cu conținut scăzut de sodiu și cu conținut ridicat de potasiu, proiecte de sănătate pentru bucătari acasă, intervenții în restaurante pentru a se monitoriza consumul de sare. Toate aceste acțiuni aflate în desfășurare sau care au fost finalizate recent, au arătat deja rezultate promițătoare.

În cadrul acestui studiu s-au analizat doar beneficiile pe care reducerea consumului de sare îl are în ceea ce privește scăderea incidenței bolilor cardiovasculare, însă ar putea avea și alte avantaje: de exemplu, prea multă sare a fost legată, în cadrul altor cercetări, de anumite tipuri de cancer și diferite afecțiuni ale rinichilor.

Un articol de Maria Chiriță

Source

Distribuie știrea