Boris Romantschenko, în vârstă de 96 de ani, a supraviețuit în patru lagăre de concentrare naziste, dar viața sa a luat sfârşit vineri, după un atac aerian asupra oraşului Harkov, potrivit institutului memorial Buchenwald. Într-o serie de tweet-uri, institutul a spus că, potrivit nepoatei sale, Romantschenko locuia într-un bloc din Harkov care a fost lovit în timpul unui atac rusesc, conform BBC.
De peste trei săptămâni, forțele ruse bombardează fără încetare Harkovul, care se află la doar 50 km de granița cu Rusia.
Cel puțin 500 de civili au fost uciși acolo, spun oficialii ucraineni.
Institutul memorial Buchenwald, al cărui vicepreședinte era Boris Romantschenko, a anunțat vestea după ce a fost informată de familia sa și a spus că acesta „a lucrat intens la memoria crimelor naziste”.
„Plângem pierderea unui prieten apropiat. Îi urăm fiului și nepoatei, care ne-au adus vestea tristă, multă putere în aceste vremuri grele”, se mai spune în comunicatul fundației.
Moartea lui Romantschenko survine la mai bine de trei săptămâni după ce președintele Vladimir Putin a căutat să-și justifice invazia în fața poporului rus spunându-le că scopul său este „denazifierea Ucrainei”.
Liderii occidentali au condamnat aceste afirmații și au subliniat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskyi este evreu.
Boris Romantschenko s-a născut în orașul Bondari, din nord-estul țării, la 20 ianuarie 1926.
A fost arestat de trupele naziste după invazia Uniunii Sovietice și deportat în Germania în 1942, unde a fost pus la muncă silnică.
După o tentativă de evadare eșuată în 1943, a fost trimis în lagărul de concentrare Buchenwald, unde aproximativ 56.545 de oameni au fost uciși înainte de eliberarea acestuia, în 1945, de către aliați.
De asemenea, a petrecut timp în lagărul Mittelbau-Dora, precum și în Bergen Belsen și Peenemünde.
S-a întors la Buchenwald în 2012 pentru a sărbători împlinirea a 67 de ani de la eliberarea lagărului de către trupele americane, unde a citit angajamentul făcut de supraviețuitori de a crea „o lume nouă în care să domnească pacea și libertatea”.
Regimul nazist a ucis peste șase milioane de evrei în Europa ocupată între 1941 și 1945.